V exotických sklenících to hraje barvami. Začaly rozkvétat orchideje

Brno – Zatímco venku už padá listí ze stromů, v exotických sklenících botanické zahrady Masarykovy univerzity začínají rozkvétat orchideje. Koncem října a začátkem listopadu totiž začíná jejich sezona. První rozkvetly právě tento týden.

Fialová, bílá, růžová a bordó – tyto barvy teď dominují exotickému skleníku Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity. Barevné orchideje s průměrem květu až dvacet centimetrů vytlačily tropickou zeleň skleníku do pozadí. „To jsou katleje s velkými květy, které jsou teď nejkrásnější a pozvolna budou do Vánoc kvést,“ představila velké květy botanička zahrady Magdaléna Chytrá.

V harmonogramu rozkvétání jsou dále na řadě papiopedila a falenopsisy. Právě ty lidi poznají nejlépe, jsou totiž už tradičním zbožím v květinářstvích. „Často se stává, že ta rostlina vykvete jednou a pak už nikdy nevykvete,“ říká botanička. Rostliny potřebují velkou vlhkost, kterou jim ovzduší v paneláku poskytnout nemůže. „Lépe orchideji svědčí třeba kuchyňské prostředí, kde je pára z vaření,“ poradila botanička.

Botanička Magdaléna Chytrá radí jak se starat o orchideje z obchodu (zdroj: ČT24)

Zvláštním druhem užitkové orchideje je například vanilka pravá, která ve skleníku také roste. Poznáme jí pod názvem vanilkový lusk, ve skutečnosti je to však tobolka. Je to drahé koření a dnes se místo ní v potravinářství využívá spíš syntetický etylvanilín.

Tropické druhy orchidejí, které se dají vypěstovat jen ve speciálních sklenících s vysokou vlhkostí a teplotou, můžete v zahradě vidět až do konce března, kdy jejich sezona končí.

  • Rozkvětlá katleje autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2041/204041.jpg
  • Rozkvětlá orchideje falenopsis autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2041/204067.jpg
  • Jeden z druhů exotických orchidejí autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2041/204036.jpg
  • Puky katlejí autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2041/204040.jpg