Kordárna ve Velké nad Veličkou ustála insolvenci a znovu nabírá zaměstnance

Velká nad Veličkou - Kordárna ve Velké nad Veličkou znovu ožívá. Jako jedné z prvních velkých český firem se jí podařilo ustát insolvenci. Dnes kordárna, která vyrábí technické tkaniny do pneumatik, přijímá nové zaměstnance a zvyšuje výrobu. Opět se jí vrací klíčoví zákazníci.

Jen za poslední tři měsíce kordárna přijala 60 nových zaměstnanců, kteří už v tuto chvíli pracují v nepřetržitém čtyřsměnném provozu. Právě nepřetržitý provoz je pro firmu velmi důležitý. Kordárna díky němu dokáže pružně reagovat na poptávku a konkurovat tak levnému asijskému trhu. V posledních týdnech se vrací i stěžejní zákazníci, jako například světový výrobce pneumatik Continental, který v období úpadku přerušil dlouhodobý kontrakt. „Podařilo se nám obnovit důvěru zákazníků. I přes insolvenci se podařilo ustát kontakty mimo Evropu do Ruska a do asijské části Ruska,“ říká generální ředitel Kordárny Plus, a.s., Martin Prachař. Pár měsíců po insolvenci firma navíc proniká už i na jihoamerický trh, konkrétně do Brazílie. „V příštím roce očekáváme navýšení objemu výroby o 10 až 15 procent,“ dodává Martin Prachař.

Největšímu zaměstnavateli v regionu před časem zlomila vaz ekonomická krize a nešťastná obří investice na Slovensko. Do hry ji vrátilo drastické snížení nákladů, propouštění a hlavně nový investor, společnost JET Investment, která kordárnu za 800 milionů koupila.

Martin Prachař, generální ředitel Kordárny Plus, a.s. (zdroj: ČT24)