Policie vyšetřuje případ zavražděných Němců v Moravském Krumlově

Moravský Krumlov - Nalezení masového hrobu u Dobronína na Jihlavsku odstartovalo vlnu zájmu o excesy spojené s koncem války a odsunem Němců z českého území. Začali se ozývat potomci pamětníků nebo lidé, kteří nechtějí, aby se na tyto události zapomnělo. V Moravském Krumlově začali tento týden šetřit brněnští kriminalisté případ jedenácti zavražděných Němců.

„Ten spis k nám v minulých dnech  dorazil. Kolegové ze služby kriminální policie vyšetřování se s ním seznamují,“ potvrdil České televizi mluvčí jihomoravské policie Bohumil Malášek.

Hrůzný čin se měl odehrát v červnu roku 1945.  Členové Hybešovy družiny vyvedli z vězení v Moravském Krumlově 11 zatčených civilistů německé národnosti a dva vojáky wehrmachtu. Odvedli je do zámecké zahrady, kde je zastřelili.

Jaroslav Mokrý (ODS), starosta Moravského Krumlova (zdroj: ČT24)

O hromadném hrobu Němců v Moravském Krumlově ví místní obyvatelé už léta. Zmínka o popravě je i v nedávno vydané publikaci o historii města. Při stavbě základní školy v 80. letech se prý dokonce našly i lidské kosti.

„Když se tady stavěla tělocvična místní základní školy, našly se tady lidské kosti. V té době se ale tento nález podařilo dobře ututlat,“ řekl krumlovský starosta Jaroslav Mokrý (ODS).

Další hroby by měly být v Ivančicích

O popravě 17 Němců, která se měla odehrát 10. května 1945 na místě zvaném Na Bělině, nechce nikdo z Ivančických mluvit. Událost je ale zaznamenána v dokumentech o vyšetřování této popravy, které jsou uložené v Archivu bezpečnostních složek.

Kromě toho o zastřelení ivančických německých civilistů píše i monografie Město Ivančice (2002) a také mnoho pamětníků. „Němci byli zavřeni v ivančické věznici, z té byli vyvedeni a jako skupina šli po Břenkově ulici tam dozadu za cihelnu. Po cestě na ně místní obyvatelé volali různé urážky. Když došli na místo, byli postupně popraveni střelbou. Hrob, ve kterém jsou pohřbeni, si podle jedné rodinné kroniky museli sami vykopat,“ popsal událost Karel Figer, který tento případ studoval z mnoha materiálů.

Ze 17 popravených lidí bylo 5 žen. Na místo, kde by hromadný hrob měl být, dal jeden z místních obyvatel dřevěný kříž. Pokaždé jej ale někdo odstranil.