170 let starý dům se rozpadá, památkáří trvají na opravách

Strachotice - Na návsi ve Strachoticích na Znojemsku chátrá 170 let starý dům. Před časem dokonce spadla jedna jeho boční stěna do zahrady sousedů. Majitelé chtějí stavení zbourat, ale nemůžou. Dům je totiž přes patnáct let na seznamu kulturních památek. Vlastníci, kteří dům před třemi lety zdědili, ho chtějí ze seznamu vyškrtnout. Památkáři však trvají na opravě.

Pro majitele je to nebezpečná ruina, pro památkáře unikát lidového stavitelství. Za stav, ve kterém dům je, si podle úředníků mohou majitelé sami. „Oni moc dobře věděli, že ta jejich nemovitost je kulturně chráněna, a byli upozorňováni, že o ni musí řádně pečovat a musí se starat, aby nebyla dále ničena a poškozována,“ řekla mluvčí znojemské radnice Denisa Šipošová.

Hlavní problém je podle úřadu v tom, že majitelé poté, co strhli střechu domu, aby netlačila na obvodové zdi, pořádně nezajistili stropy stavení. „Použili na to jen obyčejnou plachtu, ta se potrhala a do domu z nepálených cihel začalo zatékat,“ doplnila Šipošová. Ještě před rokem tak podle ní nemusely být náklady na rekonstrukci tak vysoké, teď se šplhají ke třem milionům.

Památkově chráněný dům na Znojemsku se hroutí (zdroj: ČT24)

Odbor památkové péče ve Znojmě majitelům domu nabídl půlmilionovou dotaci na první fázi oprav. Ti to ale odmítli. Podle stavbaře Karla Pavlíčka, který majitele domu zastupuje, je už totiž dům od svého vzniku před 170 lety špatně postaven a nezachránila by ho ani dřívější rekonstrukce.

Dům je mrtvola, tvrdí stavbař

„Vynaložení půlmilionu plus prostředků těch lidí by bylo opravdu nesmyslné, nevedlo by to k žádnému cíli, protože ten dům je mrtvola,“ vysvětlil Pavlíček. Chybu podle něj udělali už řemeslníci při stavbě domu na začátku 19. století. „Dům nemá základy a klenby nejsou postavené, jak by měly. Ti řemeslníci tenkrát neměli tolik zkušeností,“ doplnil Pavlíček.

Majitelé teď usilují o vyjmutí domu ze seznamu památek, aby mohli hroutící se stavbu zbourat. Ministerstvo kultury to ale už jednou zamítlo. Národní památkový ústav s „odpamátněním“ také nesouhlasí: „Z hlediska památkové péče bychom přišli o další autentický objekt lidové architektury,“ upozornila Alena Dunajová z oddělení lidové architektury Národního památkového ústavu v Brně.

Rozhodnutí památkářů ale může změnit stanovisko stavebního úřadu v Jaroslavicích, který teď posuzuje statiku domu. Pokud rozhodne, že stavba ohrožuje zdraví a život lidí, může povolit její zbourání.