Nekonečný příběh Slovanské epopeje

Brno - Osud Slovanské epopeje bude mít od listopadu na starost nové vedení moravskokrumlovské radnice. Kdo bude v koalici zatím není rozhodnuto. Nejvíce členů zastupitelstva mají TOP 09 a komunisté (4). Tři mandáty má ODS, po dvou pak ČSSD, Nezávislí, Svobodní, KDU-ČSL a Starostové a nezávislí. Pracovníci pražské galerie se v pondělí v Moravském Krumlově opět neúspěšně pokoušeli o přístup k epopeji.

„Obraceli se na mě, ať strhnu pečeti a umožním jim přístup k epopeji. Odmítl jsem,“ řekl Jaroslav Mokrý, který jako končící starosta chce zajistit nejnutnější chod města do okamžiku, než se správy ujme nové vedení radnice. Galeristé neuspěli ani u městského tajemníka.

Jak dál nakládat se Slovanskou epopejí právě projednávají představitelé Moravského Krumlova s předsedou pražské TOP 09 Františkem Laudátem. Existuje určitá naděje, že se novým zastupitelům podaří spor okolo Muchova díla vyřešit. František Ludát je příznivcem varianty ponechat plátna v zámku Moravského Krumlova. 

Z Moravského Krumlova telefonuje Tomáš Třetina (zdroj: ČT24)

Předseda TOP 09 Praha František Laudát:

„Pokud bude TOP 09 v pražské vládní koalici, bude prosazovat, aby Slovanská epopej prozatím zůstala v Moravském Krumlově. Způsob odvozu díla považujeme za zcela nevhodný a nedůstojný. Skutečností je, že Alfons Mucha Slovanskou epopej daroval Praze. Skutečností také je, že epopej pro nezájem hlavního města před zničením zachránil Moravský Krumlov. Domníváme se, že by nikdo neměl zpochybňovat vlastnictví epopeje. Na druhou stranu by Praha měla na nějakou, rozumně dlouhou dobu, ještě ponechat epopej na svém stávajícím místě a připravit pro ni důstojné prostory, jak autor díla ve své době požadoval.“

Místostarosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina:

„My jsme velice rádi, že jsme s panem Laudátem potvrdili konzistentní stanoviska, které jsme měli před volbami, tzn., že pražská 'Topka' podporuje zachování epopeje na Krumlově do doby, než Praha vybuduje nový pavilón, tak aby byl splněn základní požadavek autora, který je začleněn v jeho závěti.“

Moravskokrumlovská radnice se odvolala proti pokutě 80.000 korun za bránění přístupu k plátnům Slovanské epopeje. Pokutu městu uložil Okresní soud ve Znojmě. Proti zajištění epopeje městským úřadem se odvolala také Galerie hlavního města Prahy. Ve správním řízení má nyní osud epopeje v rukou jihomoravský krajský úřad. O pokutě bude rozhodovat Krajský soud v Brně.