Kontroly radnic, na nichž působili Novotný s Kvapilem, pochybení neprokázaly

Brno - Vedení radnic v Žabovřeskách a na Brně-střed mohou začít nové volební období s čistým štítem. Kontroly, které na úřady zmíněných městských částí poslal primátor Roman Onderka (ČSSD) kvůli kauze Kvapil-Novotný totiž dopadly dobře.

„Závěrečnou zprávu mám teď na stole a závěry nenaznačují nic, co by svědčilo o systémové korupci na našem úřadě. Z tohoto pohledu dopadla kontrola dobře. Vytýkány nám jsou jen formální nedostatky v činnosti úřadu,“ řekl České televizi místostarosta Brna-Žabovřesk Marek Šlapal (ČSSD).

„U nás dopadla kontrola ohledně korupce také dobře. Žádné nevýhodné smlouvy nebo něco podobného nezjistila. Proti formálním výtkám, které jsou běžné snad u každé kontroly, jsme podali námitky a také odvolání, které se stále řeší,“ uvedl starosta Brna-střed Libor Šťástka (ODS). Kontrolní zprávy oba starostové musí teď předložit radním a zastupitelstvu a u zjištěných pochybení zajistit nápravu.

Vyjádření vedení městských částí Brno-střed a Brno-Žabovřesky k výsledkům kontrol (zdroj: ČT24)

Primátor poslal úředníky magistrátního Odboru interního auditu a kontroly letos v březnu na žabovřeskou radnici, jíž vedl jako starosta Aleš Kvapil (ODS), a na úřad městské části Brno-střed, kde Radovan Novotný působil léta jako tajemník. Kontrolu v Žabovřeskách si přitom vyžádalo samo vedení městské části jako reakci na korupční kauzu. Úředníci zkontrolovali na obou úřadech dokumenty od počátku roku 2007. „Absolutní důkaz, že tam ke korupci nedochází to není, protože kontrolami takového typu se neodhalí všechno. Rozhodně jsou ale přínosné,“ hodnotí tento postup Radim Bureš z Transparency International.

Aleše Kvapila a Radovana Novotného poslal Krajský soud Brno na sedm let do vězení za přijetí milionového úplatku. Obžalobě se podařilo prokázat, že si řekli o úplatek za to, že nebudou komplikovat vznik stavebního projektu Sonocentrum podnikatele Jiřího Štopla. Rozsudek není pravomocný, protože se oba odvolali k Vrchnímu osudu v Olomouci.