Převrácená cisterna a únik chemikálie blokovaly D1

Brno – Nehoda cisterny zablokovala na několik hodin v noci ze čtvrtka na dnešek dálnici D1 u brněnské městské části Bosonohy. Řidič nákladního vozu a jeho spolujezdec vyvázli jen s lehkými zraněními. Odstraňování nehody ale zkomplikoval nečekaný únik argonu, který cisterna převážela. Bezbarvý netečný plyn, který se používá například ve svítídlech, naštěstí nikoho nezranil. Provoz na hlavním tahu na Brno se podařilo obnovit až v ranních hodinách.

Cisterna s jednadvaceti tunami zkapalněného argonu nejprve při vyjíždění od čerpací stanice narazila do zaparkovaného nákladního automobilu a asi po sto metrech se převrátila na bok. Zpočátku se zdálo, že se bude jednat o běžnou nehodu. „Zjistili jsme, že k úniku nedochází, a ve spolupráci s policií jsme uzavřeli dálnici,“ komentoval zásah velitel hasičů Ivo Jirásek. Avšak po několika hodinách začal argon z přetlakového ventilu cisterny opravdu unikat.

Hustý dým zasahoval několik minut i do protisměru. Argon vytěsňuje kyslík, je ale netěkavý a nevýbušný. Lidé v okolí tak v nebezpečí nebyli. Další nečekanou komplikaci způsobila asi dvacítka řidičů, kteří nerespektovali zákaz a vjeli na uzavřenou dálnici. Provoz se podařilo obnovit až poté, co dorazila náhradní cisterna, která chemikálii přečerpala, a poškozený vůz byl odstraněn z vozovky.

Reportáž Elišky Bučinové (zdroj: ČT24)
Unikající plyn
Zdroj: ČT24