V Ostopovicích špatně sečetli volební hlasy. Byl to zkrat, říkají volební komisaři

Brno, Ostopovice - Dnes je poslední den, kdy se mohly podávat stížnosti na proběhlé komunální volby. Na Krajském soudě v Brně do dnešního poledne shromáždili celkem 14 žalob. Jednou z obcí, kde se volby až tak úplně nezdařily, jsou i Ostopovice.

Žaloba ostopovických občanských demokratů na průběh voleb, která teď leží na stole krajských soudců, má tentokrát své opodstatnění. A přiznávají to jak vítězové, tak i poražení. „Žaloba je určitě žalobou neúspěšného kandidáta, ale podle všeho chyba skutečně nastala a volební komise nezapočítala hlasy, které započítat měla,“ přiznává starosta Ostopovic Jan Symon (Společně pro Ostopovice). Volební komise totiž vyhodnotila jako neplatné ty hlasy, na kterých byla zaškrtnutá jak strana, tak i preferenční hlasy pro jednotlivé kandidáty. „Chceme, aby se novým přepočítáním tomuto omylu zamezilo,“ říká Marek Vrbka z ODS.

V čem se ale obě strany neshodují, to je fakt, jestli nezapočítané volební lístky mohly ovlivnit konečný výsledek voleb. V nich Sdružení Společně pro Ostopovice získalo 9 mandátů, ODS a lidovci po třech mandátech. Podle starosty Jana Symona se chyba dotkla všech zúčastněných stran a případné přepočítání hlasů by výsledky voleb nijak zásadně neovlivnilo. „Lidovci i ODS by mohli získat o jeden hlas víc, tudíž bychom dohromady, čistě teoreticky, mohli udělat povolební koalici,“ spekuluje Marek Vrbka.

V tomto případě šlo o selhání členů komise. Část z nich přitom absolvovala před volbami školení. „Rozhodnutí o neplatnosti hlasů bylo jednomyslné. Nikdo to nerozporoval. Došlo ke zkratu, který si nedokážu vysvětlit,“ říká Jan Symon.

Povolební žaloby jsou v Česku poměrně běžné. Většinou ale nemají valný úspěch. Jen v roce 2006 potvrdil krajský soud oprávněnost žaloby na volby v brněnské městské části Královo Pole. Ústavní soud ale v následném odvolání rozhodnutí krajského soudu zrušil.

Žádná ze současných čtrnácti žalob, které eviduje Krajský soud v Brně, zatím není rozhodnutá.