Papírové balónky přistály v chráněné oblasti. Jejich úklid nikdo neřeší

Mikulov, Klentnice - Téměř tisíc balónků štěstí, které vyletěly ve čtvrtek na mikulovské nebe, popadalo na vinice v okolí Klentnice. Jejich úklid však organizátoři neřeší. Devět set balónků unesl severní vítr nejen na nedaleké vinice a pole, ale také do přírodních rezervací Na Turoldu a Tabulová. Zachytily se tak na vinné révě, plotech, keřích a stromech na území asi pěti kilometrů.

„Asi nejvíce balónků přistálo před přírodní rezervací Tabulová. Z polí je už sfoukal silný vítr, který vál o víkendu,“ řekl Jiří Matuška ze Správy chráněné krajinné oblasti Pálava.

Z centra Klentnice a okolních polí zmizely zbytky balónků během víkendu, na vinicích však nepořádek stále zůstává. Ochráncům přírody se to nelíbí. „My se snažíme vychovávat návštěvníky této chráněné krajiny, aby neodhazovali odpadky a udržovali pořádek. Pokud však uvidí tento nepořádek, může je to navádět k dalšímu ukládání odpadu,“ dodal Matuška.

Jiří Matuška ze Správy Chráněné krajinné oblasti Pálava o nepořádku z papírových lampionů (zdroj: ČT24)

Balónky štěstí měly zlomit rekord

Balónek se skládá z bambusového kruhu, na kterém je připevněn sak z morušového papíru. Podle údajů výrobce by se měly tyto materiály vstřebat do přírody během několika dní. Téměř týden po akci jsou ale vinice stále poseté nevzhlednými papírovými pytlíky. Problémy by do budoucna mohl činit kříž vyrobený z kovového drátku, který slouží jako nosič pro hořák balónku. „Samozřejmě záleží také na vlhkosti a dalších faktorech, samotný drátek by se měl rozložit během několika měsíců,“ namítl spoluorganizátor akce Roman Kopřiva.

Ani vinaři neplánují žádné akce, při kterých by pytlíky sesbírali. „Z vinice to samo spadne a mělo by se to samo rozložit, proto si myslím, že úklid jako takový řešit vůbec nemusíme,“ řekl vinař Filip Mlýnek.

Všechny balónky vzlétly k nebi v Mikulově 28. října. Původně to měl být pokus o překonání rekordu devíti set letících balónků. „Většinu balónků jsme dodali my jako pořadatelé, mnohé si ale lidé přinesli sami, takže ten počet byl ještě větší,“ uvedl Kopřiva. Díky velkému zájmu návštěvníků plánují pořadatelé akci příští rok zopakovat, slibují lepší organizaci a komunikaci se starosty i majiteli okolních pozemků.