U Bajzů nakoupíte koloniální zboží!

Brno - Do pravého prvorepublikového koloniálu láká návštěvníky Moravské zemské muzeum. V Paláci šlechtičen je připravena výstava pro všechny generace, která zejména děti zavede do prostředí románu Karla Poláčka Bylo nás pět. Poznají řeznictví Josefa Štveráka, obchod s textilem strýce Vařeky, Svobodovo cukrářství a samozřejmě koloniál Vendelína Bajzy.

Tvůrci výstavy se nechali inspirovat prostředím známé knížky Karla Poláčka Bylo nás pět. Expozice představuje období 20. let minulého století, kdy návštěvník po cestě potkává jednotlivé obchody s postavami-figurínami jejich majitelů, kteří vzhledem odpovídají filmové podobě díla. „Kontaktovali jsme i herce, ale vzhledem k jejich vytížení je nebylo možné dostat na vernisáž výstavy. Každý z herců ale souhlasil s použitím jeho podoby pro figuríny. Myšlenka se jim líbila,“ uvedla kurátorka výstavy Zdena Poláková.

Výstava má připraveno sedm sálů. V prvním sále návštěvníky seznamuje s historií obchodu a platidel na dnešním území České republiky, své textilní zboží zde předvádí strýc Vařeka. Řeznictví Josefa Štveráka čeká v druhém sále. Ve třetí místnosti si konkurují cukrář Svoboda a Vendelín Bajza.

Koloniál u pana Bajzy aneb Historie obchodu a obchodování (zdroj: ČT24)

Návštěvníci výstavy mají možnost zažít i atmosféru prvorepublikové tržnice, kde je možné prodat či koupit perník, korále, dřevěné hračky, zeleninu, ale třeba i domácí zvířata.