Spokojenost i velké zklamání, tak vypadá povolební situace v Brně

Brno - Včerejší rozhodnutí oblastní rady brněnské ODS o vstupu do velké koalice s ČSSD rozdělilo politickou scénu v Brně na dva tábory. Jako vítězové se cítí sociální demokraté a část brněnské ODS, ti ostatní hovoří o politickém podvodu na voliče. Prvním poraženým včerejšího večera byl volební lídr brněnské ODS a kandidát na primátora Robert Kotzian, který jednoznačně podporoval pravostředovou trojkoalici s lidovci a TOP 09.

Velké zklamání zažívají po hlasování brněnské ODS lídři lidovců a TOP 09, kteří vše vsadili na jednu kartu - odmítli jednat s ČSSD a chtěli pravostředovou koalici s ODS.

„ODS nebere v potaz přání voličů, nebere v potaz svoji vlastní pravicovou politiku,“  myslí si lídryně TOP 09 Irena Matonohová.  Kriticky se k rozhodnutí ODS vymezil i lidovecký lídr Daniel Rychnovský: „Je to pouze touha po moci, po ovládnutí postů a po oprášení starých vazeb,“ komentoval závěry oblastní rady ODS.

Slova chvály pro včerejší krok ODS nenachází ani politolog Stanislav Balík, podle něj to brněnskou ODS v očích pravicových voličů těžce poškodí. „ODS bude před dalšími volbami těžko vysvětlovat, že to, co slibuje, myslí vážně,“ tvrdí politolog.

Šéf brněnské ODS a zastánce velké koalice Pavel Blažek ale tvrdí, že spojenectví s ČSSD bude prospěšné hlavně pro Brno. ODS a sociální demokraty teď ještě čekají další vyjednávání, která musí doladit detaily nové koaliční smlouvy.

TOP 09 vyzývá nespokojené v ODS ke spolupráci

Vedení jihomoravské TOP 09 označuje rozhodnutí ODS za  vítězství „kmotrovské“ politiky. Krajský předseda Jan Vitula vyzval skupinu zastupitelů z ODS, kteří hlasovali proti velké koalici, ke spolupráci. „Vyzývám ty zastupitele za ODS, kteří se cítí být zvoleni za skutečnou pravicovou politiku a ne za klientelistické zájmy, aby spolu se zastupiteli TOP 09 vytvořili společný klub, jehož cílem bude zamezit neprůhledným machinacím na brněnské radnici,“ vyzval členy ODS v brněnském zastupitelstvu Jan Vitula.