Jihomoravská ODS je rozpolcená, vyzvala brněnské lídry k rezignaci

Brno - V Brně se za dramatických okolností dojednává velká koalice ODS a ČSSD. Náměstky za ODS budou volební lídr Robert Kotzian a bývalá šéfka klubu zastupitelů Jana Bohuňovská. ČSSD nominuje současné náměstky Olivera Pospíšila a Ladislava Macka. Primátorem zůstane Roman Onderka (ČSSD). Ve vedení Brna se tak vymění dva lidé z pěti. Své definitivní rozhodnutí potvrdil Robert Kotzian v rozhovoru pro Českou televizi. Naopak vedení krajské ODS koalici ostře odmítlo a voličům se za ni ústy předsedy Jiřího Kadrnky omluvilo. Ten dokonce vyzval brněnskou oblastní radu, včetně jejího předsedy Pavla Blažka, k rezignaci. ODS se tak na jihu Moravy rozdělila na dva tábory.

Robert Kotzian by jako druhý muž radnice měl být technickým náměstkem, jeho kolegyně z ODS Bohuňovská dostane na starost sociální věci, sport a kulturu. Oliver Pospíšil (ČSSD) zůstane náměstkem majetkovým a Ladislav Macek (ČSSD) bude mít na starosti oblast rozvoje.

Reakce premiéra Petra Nečase (ODS):

Postup brněnské ODS při koaličních jednáních dnes také kritizoval předseda strany Petr Nečas.„Já to vidím jako krátkozraký krok, protože občanští demokraté mohli mít primátora v čele pravicové koalice, a darovat primátora sociální demokracii za situace, kdy můžu mít primátora z řad ODS, tak musím říct, že tento krok nechápu,“ uvedl Nečas během své návštěvy ve Varšavě.

Občanští demokraté dnes zveřejnili i seznam radních. Budou jimi Vít Blaha, František Vižďa, Robert Kerndl a předseda klubu zastupitelů a zároveň šéf brněnské ODS Pavel Blažek. Koaliční smlouvu podepíšou strany do týdne. Kandidáty na posty radních by zastupitelé měli zvolit na schůzi, kterou primátor svolal na 11. listopadu. Koaliční dohoda sociálních a občanských demokratů odsunula do opozice TOP 09, SZ, KSČM i KDU-ČSL, která byla v radě od 90. let.

Krajská ODS se zlobí, ale marně

Předseda jihomoravské ODS Jiří Kadrnka dnes na brífinku rozhodnutí brněnské ODS tvrdě zkritizoval a omluvil se voličům za toto „faux pas“. „Velkou koalici považuji za fatální selhání brněnských politických elit, a to i v kontextu, že tady existoval reálný politický trojkoaliční projekt s primátorem za ODS Robertem Kotzianem. ODS slibovala voličům lepší Brno, lepšího primátora. Přesto 11 členů oblastní rady a 10 členů klubu zastupitelů hlasuje o tom, že nechtějí svého lepšího primátora, ale že chtějí v čele radnice socialistu,“ uvedl Kadrnka.

Ukazuje se podle něj, že v brněnské ODS k žádné změně nedošlo a dělá kroky, které byly typické za předchozího vedení jak Jihomoravského kraje, tak města Brna. „Jsou to kroky, které izolují jižní Moravu v celostátním měřítku,“ varoval předseda.