Vědci ukazují studentům pravou fyziku

Brno – Proč se lidský hlas mění po vdechnutí plynného hélia? Jak funguje laser? A proč tekutý dusík mění vlastnosti látek? To jsou otázky, na které tým vědců z brněnského Ústavu přístrojové techniky Akademie věd v těchto dnech odpovídá studentům středních škol. V ústavu totiž už po desáté probíhají dny otevřených dveří v rámci festivalu Týdne vědy a techniky.

Laboratoře Ústavu přístrojové techniky praskají v těchto dnech ve švech. Přes padesát vědeckých pracovníků, výzkumníků a doktorandů provedlo útrobami výzkumného pracoviště za dva dny asi osm stovek středoškolských studentů. Ti se na exkurzi setkávají s fyzikálními jevy, které zatím poznali jenom teoreticky.

„Středoškolští učitelé fyziky často nemají dobré podmínky na předvádění experimentů. Tyto pokusy se nedají dělat v kabinetu fyziky kvůli bezpečnostním předpisům a rozpočtu,“ řekl  Jozef Lazar z Akademie věd. Proto chtějí vědci studentům ukázat to, co fyzika znamená v praxi, a ne jenom v teoretické rovině. „Určitě takové možnosti nemáme. Dětem se vždy líbí, když vidí nějaký pokus,“ řekl dlouholetý učitel fyziky Stanislav Ohera z gymnázia v Uherském Hradišti.

Atmosféra na dni otevřených dveří v Ústavu přístrojové techniky (zdroj: ČT24)

Den otevřených dveří Ústavu přístrojové techniky patří díky zájmu studentů a středoškolských učitelů mezi nejpopulárnější v republice. „Spousta  zájemců o exkurzi je odmítána, což je nám líto,“ řekl ředitel Frank. Pro další zájemce však nejsou kapacity, tento rok už bylo dávno beznadějně obsazeno. Vědychtiví studenti středních škol si tak příští rok budou muset pospíšit, aby stihli registraci.