Profesor filozofie vyhrožoval kolegovi smrtí, půjde před soud

Brno - Vulgární e-maily s výhrůžkami smrtí se během pěti měsíců začaly objevovat v pracovní poště profesora Jaroslava Hrocha z Masarykovy univerzity. Do pátrání po odesílateli se zapojila policie. K překvapení všech ukázala prstem na Hrochova kolegu z vedlejší kanceláře na katedře filozofie  - profesora Břetislava Horynu. Státní zástupce navrhuje viníka potrestat až rokem vězení.

Odesílatel výhružných e-mailů se stylizoval do role zesnulého katolického disidenta Augustina Navrátila, e-maily protkal mimo jiné i nacistickou tematikou a odkazy na řadu historických postav. Výhrůžky gradovaly, jejich obsah nabýval na vulgaritě. Neustaly ani poté, co je profesor Hroch začal vyvěšovat na katederní nástěnce.

Ukázky z výhružných e-mailů

„Hajzlíku, ty si myslíš, že utečeš do Ostravy? (…) To by ti prospělo, pár ti jich naflákat, až budeš žrát chodník. (…) Stačí jedna injekce v trolejbusu, celkové ochrnutí, shniješ zaživa. (…) Jen neumři dřív, než si to s tebou vyřídíme, to by byla škoda. (…) Myslíš si, že zalezeš a nebudeš vidět? Ani omylem, fešáku, už brzo to začně, dočkáš se. Shniješ, než tě najdou.“

Reportáž Petra Albrechta (zdroj: ČT24)

Do odhalení odesílatele se zapojila policie. Zjistila, že část e-mailů odešla z kanceláře s Hrochovou sousedící, která patří jeho kolegovi profesoru Břetislavu Horynovi. Několik dalších e-mailů Horyna dokonce odeslal ze svého bydliště. „Státní zástupce měl dostatek důkazů, aby postavil podezřelého před soud,“ uvedl mluvčí státního zastupitelství Vladimír Kutnohorský. Policie případ vyšetřila v takzvaném zkráceném řízení. Podezřelému profesorovi hrozí až roční vězení.

Podezřelý profesor nechal vykázat štáb ČT z katedry

Břetislav Horyna své obvinění komentovat nechtěl. Na e-mailový dotaz nereagoval a při osobním setkání nechal štáb České televize vykázat z katedry. Adresát výhrůžek motiv svého kolegy nezná. „Možná jsem mu lezl do zelí,“ připustil Hroch. Podle znaleckého posudku, který si nechal zpracovat, prý výhrůžky smrtí nejsou reálné. Pisatel podle dokumentu trpí „nepřímou agresivitou, žárlivostí, cynismem, závistí a záští“.

Problém na katedře filozofie už řešily univerzitní senáty a komise. Nepřijaly však žádné opatření. Profesoři se tak dál potkávají na chodbách a Horyna dál vyučuje své studenty. „Masarykova univerzita není účastníkem tohoto řízení, proto nemám právo na žádné informace z průběhu vyšetřování,“ uvedla mluvčí univerzity Tereza Fojtová.

Atmosféra na fakultě houstne

Do sporu mezi pedagogy fakulty se vložil i samotný děkan Josef Krob na svém blogu. Nelíbí se mu, že profesor Hroch zveřejnil obsah anonymních mailů a označil viníka. O atmosféře na fakultě nejlépe vypovídá nejen příspěvek děkana, ale i diskuse pod jeho článkem.