Nářadí za 800 tisíc nakradli v padesáti autech

Jižní Morava- Trojici mužů se podařilo nakrást z dodávek a nákladních aut nářadí za bezmála 800 tisíc korun. Vybírali si zejména dodávky s nářadím pro řemeslníky. Do zaparkovaných aut se dostávali tak, že vyřízli zadní skleněné okno. Brali vše, co jim přišlo pod ruku - kovové nářadí, motorové pily, vrtačky, elektrocentrály, ale například i neprodejné dálkové ovládání k vibračnímu válci.

Svůj lup poté prodávali v zastavárnách za zlomek jeho ceny, při jednom pokusu o prodej kradené vrtačky je policisté dopadli. „Pachatelé při krádežích také poškodili vozidla. Celkově tedy způsobili škodu přesahující 900 tisíc korun,“ doplnil mluvčí jihomoravské policie Petr Nečesánek. Všichni tři muži byli už za krádeže trestáni.

Neopatrní zloději jezdili na své cesty za lupem po celé jižní Moravě firemním autem nejmladšího ze zlodějů. Zapomněli ale na to, že je vůz vybaven systémem GPS. Policisté tak při dokazování celkově padesátky krádeží měli usnadněnou práci. „GPS systém zaznamenává přesný čas a pohyb vozidla a pro nás už potom nebyl problém porovnat to s časem a místem jednotlivých krádeží,“ vysvětlil kriminalista Zdeněk Burian.

Kriminalista Zdeněk Burian o sérii krádeží (zdroj: ČT24)

Kromě vykrádání aut zloději brali i stavební materiál a nářadí z rozestavěných domů. „Jejich prvním činem byla právě krádež desek na zateplení domu. Materiál potom prodali u jednoho z obchodních domů,“ doplnil Burian. Muži ve věku od dvaceti do sedmatřiceti let byli při svých krádežích dost agresivní. Při jednom pokusu o vloupání do auta v kempu u Pasohlávek dokonce po majiteli vozu, který je načapal, házeli kamení a kovové nářadí. „Nakonec mu ještě rozbili přední a boční okna auta,“ popsal Burian.

Všichni tři pachatelé jsou ve vazbě a hrozí jim až osm let za mřížemi.