V Uherském Hradišti hořelo, škoda dosahuje 5 milionů

Uherské Hradiště – V noci na dnešek hořel obytný dům v Uherském Hradišti. Rozsáhlý požár způsobil podle předběžných odhadů škodu nejméně za pět milionů korun. Oheň poškodil také devět vozidel zaparkovaných u nemovitosti. Hasiči z domu evakuovali 12 osob včetně dvou batolat. Zraněn však nebyl nikdo. Příčina požáru se vyšetřuje. Podle prvních výsledků pátrání požár nejspíše někdo založil úmyslně.

Mluvčí krajských hasičů Ivo Mitáček

„V době našeho příjezdu hořela celá řada zaparkovaných vozidel a vnější plášť nového obytného domu. Hasiči prioritně srazili plameny šlehající do oken bytů v prvním patře, a zabránili tak prostupu požáru do jednotlivých bytů.“

Hasiči se dozvěděli o požáru dnes kolem 03:45. Několik osob stačilo dům opustit ještě před jejich příjezdem. „Nájemníci se sami nemohli dostat ven přes zakouřené chodby ani přes plameny ohrožující okna i balkony. V nařízené evakuaci se hasičům podařilo dostat ven celkem 12 osob včetně dvou batolat, těhotné ženy, seniorů a domácích zvířat,“ popsal Mitáček.

Požár zasáhl i automobily zaparkované u domu

Požár poškodil vnější plášť obytného domu a devět zaparkovaných aut. Příčina jeho vzniku je v šetření. Jednou z variant je, že požár způsobil hořící kontejner u domu.

Mluvčí uherskohradišťské policie Aleš Mergental řekl, že kriminalisté případ šetří pro podezření z trestných činů obecného ohrožení a poškozování cizí věci. Mluvčí dodal, že podle prvních výsledků šetření požár s největší pravděpodobností založil dosud neznámý pachatel úmyslně. Policie žádá svědky, kteří požár viděli před jeho nahlášením hasičům, aby se přihlásili na linku 158.