Policisté soutěžili v řízení křižovatek i v pokutování

Brno - Celorepublikové finále soutěže dopravních policistů se dnes konalo v jihomoravské metropoli. Změřit své síly přijelo do Brna dvacet osm uniformovaných mužů a žen. Ti předvedli, jak řídit provoz v případě nefunkčnosti semaforů na jedné z nejvytíženějších křitovatek na ulicích Vídeňská a Poříčí. U brněnského výstaviště pak pod dohledem poroty prováděli dopravní kontroly. I když se jednalo „pouze“ o soutěž, provinilci museli za své prohřešky skutečně zaplatit.

Policisté hned po ránu absolvovali teoretický test, podobný tomu z autoškoly. Poté pod ostrohledem odborné poroty předvedli své dovednosti z každodenní praxe. Po vypnutí semaforů museli policisté korigovat jedno z nejrušnějších křížení silnic v Brně na ulicích Vídeňská a Poříčí. Potom je ještě čekala běžná silniční kontrola u brněnského výstaviště.

„Řízení provozu křižovatky je nejtěžší část soutěže. V dnešní době, kdy už policisté provoz moc neřídí, jsou lidé zvyklí pouze na semafory,“ uvedl brněnský soutěžící policista Tomáš Fasura. „I během těchto soutěží se ukazuje, že řidiči neznají ruční způsob řízení provozu. Je potřeba si uvědomit, že pokud semafory vypadnou, policista musí křižovatku řídit. Policista by pak svými pokyny měl dát jasně najevo, co se bude dít a jak se mají řidiči chovat,“ vysvětlil ředitel dopravní policie Leoš Tržil.

Celorepublikové finále soutěže dopravních policistů (zdroj: ČT24)

Porota nikoho nešetřila a mezi odbornými kritérii byl hodnocen třeba i umělecký dojem takzvaných regulovčíků. „Mnoho chyb vzniká z toho, že dostatečně nereagují na neukázněné řidiče, kteří neznají nebo nerespektují jejich pokyny a snaží se, byť jen plíživě, křižovatku projet,“ shrnul nejčastější chyby vedoucí jihomoravské dopravní policie Petr Švejda.

Během silničních kontrol naopak k žádným výrazným pochybením nedocházelo, protože policisté nejsou v časové tísni jako například při řízení provozu křižovatky. „Byla to základní kontrola a kontrola technického stavu vozidla. Námatkou jsem se zaměřil na pneumatiky a čelní sklo. U každého řidiče navíc probíhá zkouška na alkohol,“ shrnul Tomáš Fasura.

Finále soutěže, které bylo poprvé v Brně, se zúčastnilo dvacet osm policistů zastupujících všechny kraje. Hlavní cena, putovní pohár, letos míří pod Ještěd. Nejlepším dopravním policistou roku 2010 se stal Milan Piskač z Liberce.