V Uherském Hradišti a ve Znojmě mají po dnešku nové starosty

Znojmo/Uherské Hradiště - Starostou Uherského Hradiště byl dnes zvolen Květoslav Tichavský, lídr vítězné ODS a dosavadní místostarosta. Po osmi letech vystřídal dosavadního starostu Libora Karáska. Rozhodli o tom na svém ustavujícím zasedání městští zastupitelé. Svého starostu vybrali i ve Znojmě - 22 hlasů z 31 získal Zbyšek Kaššai z ČSSD, který nahradil na starostovské židli Petra Nezvedu z ODS.

Koalici na radnici v Uherském Hradišti utvořila ODS, ve volbách třetí seskupení TOP 09 a KRUH a pátí lidovci. V sedmadvacetičlenném zastupitelstvu spolu mají nejtěsnější možnou většinu 14 hlasů. V opozici jsou ve volbách druzí sociální demokraté, KSČM a hnutí Zdravé Hradiště.

Místostarosty se stali Stanislav Blaha z ODS, Evžen Uher z TOP 09 a lídr uherskohradišťských křesťanských demokratů Zdeněk Procházka. Koalice bude mít v sedmadvacetičlenném zastupitelstvu nejtěsnější většinu, opozici přehlasuje o jediný hlas.

Živý vstup Elišky Bučinové (zdroj: ČT24)

Čerstvě jmenovaný uherskohradišťský starosta Tichavský nahradil ve funkci Libora Karáska, který po prohře ve stranických primárkách do zastupitelstva vůbec nekandidoval. Posty místostarostů obsadili Stanislav Blaha z ODS, Evžen Uher z TOP 09 a KRUH a Zdeněk Procházka z KDU-ČSL.

Ve Znojmě koalici podpořili komunisté

Koaliční smlouvu ve Znojmě podepsali lídři ČSSD, KDU-ČSL a Sdružení nestraníků. Svou podporu koalici stvrdili svým podpisem i komunisté, jejichž hlasy koalice potřebuje k ovládnutí radnice.

Koaliční smlouva odsunuje ve Znojmě do opozice ODS, která dosud radnici vévodila. Podle končícího starosty Petra Nezvedy poškodila ODS ve volbách úplatkářská aféra. Policie obvinila z korupce bývalého tajemníka městského úřadu Vladimíra Krejčíře.