Horolezci si mnou ruce: Ve Zlíně roste 15 metrů vysoká stěna

Zlín - V polovině příštího roku vyroste ve Zlíně patnáct metrů vysoká horolezecká stěna. Svými rozměry největší v regionu. Využívat ji bude nejen místní oddíl, ale také školáci, hasiči a policisté. Stále populárnější sport tak ve Zlíně konečně získá zázemí na evropské úrovni.

„Jsme jediné krajské město v republice, které takovou velkou stěnu s parametry pro závody nemá,“ stěžuje si předseda místního horolezeckého oddílu Václav Tichavský. Zlínský oddíl přitom čítá na sto dvacet členů, kteří v současnosti musí brát za vděk cvičnou stěnou o velikosti čtyři krát šest metrů čtverečních.

„Pokud by se teoreticky stalo, že bychom přišli trénovat všichni najednou, trvalo by hodiny, než by se dostalo na každého,“ tvrdí jeden z dlouholetých členů oddílu Miroslav Ingr a dodává, že stávající stěna už přesluhuje: „Vznikla někdy na začátku devadesátých let a ty dimenze tenkrát byly trochu jiné. Sport je stále oblíbenější, noví zájemci přibývají a je obtížné se do těchto stísněných prostor vejít.“

Stavba lezecké stěny ve Zlíně (zdroj: ČT24)

Polovina příštího roku ale přinese obrat k lepšímu. Ve městě vyrůstá stěna nová, tentokrát s parametry 21. století. „V této chvíli dokončujeme ocelovou konstrukci s opláštěním a potom budeme pokračovat vevnitř pracemi na instalaci samotné lezecké stěny,“ vysvětluje jednatel investora Miroslav Bodanský.

Nová dominanta Zlína bude vysoká patnáct metrů a přijde na šestnáct a půl milionu korun. To je investice, díky které už místní horolezci nebudou muset za kvalitními tréninky dojíždět. „Na stěnu se moc těšíme. Dosud jsme museli jezdit do Považské Bystrice, což je odsud osmdesát kilometrů, nebo do sto kilometrů vzdáleného Brna,“ neskrývá nadšení z připravované lezecké stěny Tichavský. „V Brně mají výborné podmínky pro trénink a je to vidět i na naší reprezentaci, kterou z velké části tvoří právě Brňáci,“ dodává Ingr.

Přestože Zlín leží v údolí, mohou nadějní horolezci za pár let vyrůstat i tady. Podmínky potřebné k úspěchu získávají reálnou podobu právě teď.