Armáda pozastavila provoz radaru u Slavkova, rušil totiž signál

Slavkov u Brna - Armáda musela v říjnu dočasně pozastavit provoz radaru NATO na slavkovském bojišti. Rušil totiž televizní digitální příjem části obyvatel Sokolnice. U Českého telekomunikačního úřadu si na to stěžovalo sedm obyvatel obce. Odstávka je dočasná, nepřetržitý provoz radaru by se měl obnovit v prosinci.

Námitky obyvatel Sokolnic úřad uznal jako oprávněné, uvedl Jiří Caletka z ministerstva obrany. V prosinci podle něj začne opětovný test radiolokátoru, při němž by měl být opět uveden do nepřetržitého provozu.

Výrobce zařízení se již zavázal, že nechá na své náklady závadu na příjmu vysílání u všech sedmi stěžovatelů odstranit. Zda byl zásah úspěšný, to se ukáže právě při prosincových zkušebních testech. Pokud vše dobře dopadne, armáda si oficiálně převezme nový páteřní radar NATO v srpnu příštího roku.

Obyvatelka Sokolnic a starosta o problémech s rušením signálu (zdroj: ČT24)

Testy spojené s opětovným spouštěním radaru jsou podle Caletky naplánovány na pracovní dny tak, aby se konaly vždy mimo hlavní vysílací časy. O těchto termínech budou občané předem informováni prostřednictvím obecního rozhlasu. Na test zařízení budou dohlížet pracovníci Českého telekomunikačního úřadu.

Slavkovský radar je v nemilosti už od svého vzniku

Radar byl postaven v letech 2006 až 2009 za bezmála půl miliardy korun. Jde o zařízení NATO kontrolující vzdušný prostor nad Moravou. Do testovacího režimu byl spuštěn v srpnu. Radar s označením FADR vznikl na místě staré radarové základny. Proti jeho výstavbě protestovaly obyvatelé obcí Slavkovska i členové napoleonských organizací. Kopule radaru ruší podle nich krajinný ráz. Tato technika prý na slavkovské bojiště, které je od dob bitvy tří císařů hrobem tisíců vojáků, z pietních důvodů nepatří. Obavy byly i z provozu radaru. Studie ale negativní vliv na zdraví lidí neprokázaly.