Starostkou Kroměříže byla zvolena Daniela Hebnarová z ODS

Kroměříž - Starostkou Kroměříže byla dnes zvolena občanská demokratka Daniela Hebnarová, dosavadní ředitelka místního Domu kultury. Rozhodli o tom na svém ustavujícím zasedání městští zastupitelé. Koalici na radnici utvořila druhá ve volbách ODS s vítěznou ČSSD, Volbou pro Kroměříž a s TOP 09-Kroměříž perspektivně. V sedmadvacetičlenném zastupitelstvu spolu mají 16 hlasů. V opozici jsou komunisté, lidovci, Věci veřejné a Zdravé Kroměřížsko.

Komunální volby v Kroměříži vyhráli sociální demokraté v čele se stávajícím starostou Milošem Malým, který byl zvolen i senátorem. Ve druhém kole porazil holešovského starostu Zdeňka Janalíka z ODS, jenž mandát obhajoval. Malý byl dnes zvolen i místostarostou Kroměříže. Starosty se ČSSD podle něho vzdala, aby umožnila dohodu. Menší strany totiž lákaly ODS do pravostředové koalice, která by však měla jen těsnou většinu 14 hlasů.

V devítičlenné radě obsadili sociální demokraté a ODS po třech místech. Dvě získala Volba pro Kroměříž a jedno TOP 09. Počet místostarostů se snížil ze stávajících tří na jednoho. Nově však byli zvoleni dva uvolnění radní, Marek Šindler z ČSSD a Jarmila Číhalová z Volby pro Kroměříž. V radě usednou i europoslankyně Olga Sehnalová z ČSSD, Karel Chvátal a Věra Knapková z ODS, Šárka Kašpárková z Volby pro Kroměříž a Lenka Mergenthalová z TOP 09-Kroměříž perspektivně.

Na kroměřížské radnici dosud vládla koalice všech stran s výjimkou KSČM. Sociální demokraté v Kroměříži nyní získali šest mandátů, ODS má pět křesel. Třetí komunisté získali čtyři zastupitele, po třech voliči přisoudili Volbě pro Kroměříž, Zdravému Kroměřížsku a lidovcům. TOP 09-Kroměříž perspektivně obsadila dvě křesla, jedno pak patří zástupkyni Věcí veřejných.