Zraněnou labuť v Maloměřicích se stále nedaří odchytit

Brno – Po březích řeky Svitavy se v Brně-Maloměřicích potuluje zraněná labuť. Krvácejícího ptáka si všiml kolemjdoucí v neděli odpoledne a informoval o tom městskou policii. Strážníci se jej pokusili odchytit už třikrát, zatím ale marně. Nebudou-li úspěšní v příštích dnech, budou muset spojit síly s ornitology.

Dvakrát labuť zmizela ještě před příjezdem strážníků, dnes při snaze chytit ji do sítě skočila z břehu, kde odpočívala, do vody a vystrašeně uplavala. „Pták měl po příjezdu hlídky v zobáku vlasec s umělou návnadou a skutečně lehce krvácel,“ uvedla mluvčí policistů Denisa Kapitančiková. Strážníkům s odchytem pomáhá i pracovníck odchytové služby. „Labuť je poraněná, takže je v napětí, aby jí někdo ještě neublížil. Proto se nedá snadno chytit,“ vysvětlila Kapitančiková.

Pokud se odchyt labutě v Maloměřicích podaří, strážníci ji předají do péče veterinářů. V opačném případě budou muset kontaktovat ornitology, se kterými se domluví na dalším postupu. Jisté je, že bezmocné zvíře volně v přírodě nechat nemůžou.

Pokus o odchyt zraněné labutě v Brně-Maloměřicích (zdroj: ČT24)

Podobných případů je podle Kapitančikové spousta. „Nedávno jsme například zasahovali v Žebětíně. Labuť měla omotaný rybářský vlasec kolem zobáku, takže nemohla jíst ani pít. Bez pomoci lidí by zřejmě brzy pošla,“ doplnila.