Absolonův film Tajemství Macochy má obnovenou premiéru po osmašedesáti letech

Brno - Brněnský Pavilon Anthropos uvede v rámci cyklu přednášek o moravském badateli Karlu Absolonovi jeho dokumentární snímek Tajemství Macochy z roku 1934. Film měl poslední projekci za protektorátu. V nastupující heydrichiádě byl ale kvůli Absolonově osobě zakázán. Ze stejného důvodu pak byl v trezoru i v letech 1948 - 1989. Možná první ozvučený přírodovědný film se tak dnes dočká obnovené premiéry po šedesáti osmi letech.

Karel Absolon natočil - podle tehdejších recenzí - vůbec první ozvučený speleologický dokumentární a možná i přírodovědný film společně s Josefem Lachmannem. Ten se stal i Absolonovým mecenášem a sám snímek financoval. Filmové pásy byly sestříhány ve státním studiu Barrandov.

Devadesát minut filmu je rozděleno do dvou částí. První pojednává o prahistorii krasu a zahrnuje i rozvoj společnosti ve střední Evropě. Druhá část se zabývá Absolonovými úspěchy ve výzkumech a expedicích. Nejzajímavější pro dnešního diváka mohou být unikátní záběry z ražby tunelů do současné podoby Punkevních jeskyní nebo odčerpávání a snížení podzemní hladiny v jeskyních o desítky metrů.

„Absolon sám sebe přirovnával k největším objevitelům a cestovatelům. Zatímco cestovatelé jezdí po světě objevovat různé kontinenty, on dělal totéž v podzemí Moravského krasu, kdy vyrvává přírodě tajemství z hlubin. Co dnes může působit směšně, dobře dokumentuje tehdejší vědeckou atmosféru,“ vysvětlil ředitel Pavilonu Anhropos Petr Kostrhun.

Kontroverze osoby Karla Absolona způsobila, že se film dostal na dlouhá desetiletí do trezoru. I když výzkumy byly ve shodě s nacistickou ideologií, Absolonova neochota kolaborovat s Němci vedla v nastupující heydrichiádě v roce 1942 k zákazu filmu.

„Výzkumy Karla Absolona vyhovovaly nacistické ideologii hledání germánské rasy až ve starší době kamenné. Absolonova expozice Člověk a jeho rod na brněnském výstavišti tak vyhovovala propagandě Německa. Tehdejší německé vedení muzea si ale neustále stěžovalo na těžkou domluvu se speleologem, což se definitivně promítlo v roce 1942 po heydrichiádě, kdy byl natrvalo odstraněn z veřejného života,“ dodal Petr Kostrhun.

Podobně se k Absolonovi postavili i po válce, kdy byl obviněn z kolaborace s nacisty. I když se nikdy nepodařilo moravského speleologa umlčet - nadále pořádal přednášky a stýkal se s brněnskou kulturní elitou - projekce svého filmu se až do své smrti v roce 1960 nedočkal.

  • Tajemství Macochy 1934 autor: MZM, zdroj: MZM http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2105/210492.jpg
  • Tajemství Macochy 1934 autor: MZM, zdroj: MZM http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2105/210491.jpg