Neznámé filmy známých režisérů poprvé u nás

Brno - Jedinečnou přehlídku filmové tvorby připravilo na nadcházející víkend kino Art. Letošní čtvrtý ročník festivalu Visions of Light tam představí třináct světově významných snímků, které jsou v zahraničí trháky, ale u nás byly zcela nebo z větší části opomíjeny. Letošní vybrané filmy se z různých úhlů pohledu dívají na boj člověka s temnými přízraky. Tento zápas o lidskou duši a důstojnost je zároveň mottem letošního ročníku.

„Naším cílem je stejně jako v minulých letech ukázat filmy, jejichž obsahová i formální podoba předstihla dobu svého vzniku, má stálou platnost a jejich tvůrci se přes leckdy původní odmítání stali klasiky a ikonami,“ řekl jeden z organizátorů festivalu Petr Šoupal.

Diváci tak mohou vidět dílo takových režisérských es, jako je Dennis Hopper, Roman Polanski nebo Jim Jarmusch. Před promítáním se zároveň návštěvníci o každém snímku dozví informace zasazující film do širších uměleckých a společenských souvislostí.

Trailer 2010 (zdroj: ČT24)

Snímky jsou uspořádány do tří období. Dnes budou na programu filmy z období 1926-1960, v sobotu z let 1961-1980, v neděli pak snímky od 80. let do současnosti. Filmoví fanoušci tak mohou sledovat postupný vývoj kinematografie – od jejího vzniku přes liberalizaci v 60. letech až po současné trendy.

„Všechny filmy jsou až k prasknutí naplněny malými zázraky a divy. Od vůbec prvního vítěze ceny Akademie za nejlepšího herce, Emila Janningse, a jeho výkonu ve filmu Faust z rané kinematografie až po současnou skupinu Blur,“ dodal další organizátor projektu Duncan Hendy.

Záměrem festivalu není ukázat divákovi líbivé nebo efekty nabité snímky, ale naopak probudit v něm myšlení, empatii, diskusi a třeba i nesouhlas.

Festival doplňují vystavené filmové plakáty českých a polských snímků. Originální kolekci „Honí se Vám hlavou přízraky?“ kinu Art zapůjčil Pavel Rajčan z Filmové galanterie Terryho ponožky.

PROGRAM FESTIVALU