Brněnské Jižní centrum chce zastavět další „svůj“ kus

Brno - Byty, kanceláře a obchody by měly vyrůst v další části takzvaného brněnského Jižního centra. Pokud zástupci města vyberou z nabídky dvou firem, které se přihlásily do poptávkového řízení. Zastavět by se měly parcely mezi stávajícím a budoucím vlakovým nádražím. Zájemce, který dostane zelenou, bude muset zaplatit městu minimálně 52 milionů korun. A nabídnout nejlepší projekt bydlení, obchodů a kanceláří v jednom balíčku.

Magistrát vypsal výběrové řízení na lukrativní parcelu podél ulice Trnitá a Opuštěná. Firmy se mohly hlásit do minulého pátku a na nabídku města reagovaly dvě. Obálky s jejich nabídkami otevřou úředníci příští pondělí.

Zatímco noví investoři jsou dosud neznámí, několik projektů v Jižním centru už má reálnější obrysy. „Máme jasno jižně od ulice Opuštěná, kde má pozemky firma Aupark. V druhé části prostoru jsou pozemky firmy Getonix,“ vypočítával ředitel městské společnosti Jižní centrum Brno Jan Zavřel. Obě budou stavět obchody a kanceláře.

Za firmou Getonix stojí finanční skupina J&T, která chce v Jižním centru prostavět přes miliardu. Zhruba stejnou sumu má připravenou také společnost Aupark. Z jejich zájmu je město samozřejmě nadšeno. Urbanisté a odborníci už ale méně.

Urbanisté: rozprodat území developerům není řešení, o projektu Jižního centra by měla být veřejná debata

„Tak významné území by nemělo být pouze nahodile poseto developerskými projekty, jak se to děje dosud,“ uvedl odborník a urbanista Karel Havliš. Jižní centrum je strategické území, které by mělo mít jasný plán s duší a nemělo by se stavět jen na základě územního plánu.

„Město by mělo jasně říci, jak by mělo celé území - čtvrť - vypadat a jak a komu by mělo sloužit. A až na základě široké debaty odborníků a veřejnosti vytvořit ideu, co se tam má stavět,“ dodal Havliš. Veřejná debata o tváři Jižního centra skutečně neprobíhá. A odborníky nikdo k debatě o budoucí tváři čtvrti nevyzval.
 
Nabízet další parcely společnost Jižní centrum zatím neplánuje. Investoři totiž nemají zájem, dokud nebude jasné, že se skutečně postaví nové vlakové nádraží.

  • Prostor Trnitá-Opuštěná určený k revitalizaci autor: Jižní centrum Brno, a.s., zdroj: www.jcbrno.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2122/212103.jpg
  • Návrh výstavby v oblasti Opuštěná-Trnitá autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2122/212124.jpg