Akreditační komise trvá na postihu Rašínovy VŠ, ta možná unikne

Brno - Akreditační komise ministerstva školství dnes zamítla odvolání Rašínovy vysoké školy v Brně a trvá na zrušení jejích magisterských programů. Potvrdila tak výsledky květnové kontroly, která odhalila vážné nedostatky ve výuce této soukromé školy. Správní řízení, které od července vede se školou ministertstvo školství, ale začíná mít vážné trhliny - úředníci totiž nestihli celou věc projednat do čtyř měsíců a celá kauza tak možná skončí bez následků pro školu.

Místo 15 profesorů jen 4 a na prezenčním studiu povinné semináře jen v sobotu - podle akreditační komise ministerstva školství a mládeže to jsou důvody, proč by měla Rašínova vysoká škola přijít o své magisterské programy. Škola, kde student platí 38 000 korun za rok, ale nemeškala. Najala renomovaného advokáta Radka Ondruše a sepsala odvolání. „Vysoká škola má za to, že její pedagogický sbor splňuje předpoklady - výuka, rozsah i  kvalifikace učitelů jsou srovnatelné s jinými VŠ,“ vyjmenoval Ondruš už v červenci hlavní důvody, proč škola se závěry akreditační komise nesouhlasí.

Akreditační komise, která se vyjádřením školy zabývala na svém sezení v Litomyšli, se ale jen utvrdila, že způsob výuky na Rašínově vysoké škole rozhodně neodpovídá vysokoškolské úrovni. „Argumenty, že podobně to funguje i na jiné škole, pro nás rozhodně nemají význam a jsou irelevantní. Tady ten problém byl jasný - jestli takto lze provozovat prezenční studium,“ sdělila za akreditační komisi její předsedkyně Vladimíra Dvořáková.

Vyjádření advokáta školy Radka Ondruše (zdroj: ČT24)

Škola bojuje o čas

Rašínova vysoká škola bojuje o své magisterské programy od 11. července, kdy s ní ministerstvo školství zahájilo správní řízení. Podle zákona mělo ministerstvo na celou věc 4 měsíce. Jenže škola si požádala o 40 dní navíc na vyjádření - konečný termín na vypořádání celé záležitosti úředníci nestihli, a advokát školy proto považuje celou věc za ukončenou.

„Ministerstvo prodloužení lhůty akceptovalo a prodloužení této lhůty nemá vliv na samotné řízení, které tak normálně pokračovalo dál. Do dnešního dne škole žádné rozhodnutí od ministerstva nepřišlo a podle našeho názoru tak jediné rozhodnutí ve věci je zastavení řízení,“ sdělil dnes odpoledne Radek Ondruš. Ministerstvo školství chce prozatím ve správním řízení pokračovat. V tom případě ale má podle Ondruše počítat s žalobou školy za poškození jejího dobrého jména.

Komise chce omezit i bakalářské programy

Pokud by škola přeci jen o akreditaci svých magisterských programů přišla, musela by pro stávající studenty zařídit náhradní studium na jiné vysoké škole. Akreditační komise požaduje také omezení některých bakalářských oborů - tam by škola už nemohla přijímat nové studenty, ti stávající by ale mohli školu dokončit.

Akreditační komise už v květnu zběžně prohlédla také obhájené diplomové práce a zjistila nedostatky i tam. V budoucnu se proto chystá další kontrola, která by se už měla soustředit na to, jestli studenti dostali tituly oprávněně. Pokud by se prohřešky potvrdily i tam, škole hrozí i zákaz konat státní zkoušky.

Absolventi se ale o své tituly bát nemusí, podle stávajícího zákona jim totiž nemohou být odejmuty.