O Senior pas si zažádalo už 8 tisíc lidí, ušetří jím v knihovně nebo na zámku

Brno - První dvě stovky seniorů si dnes od kraje slavnostně převzaly takzvané senior pasy. Jsou to speciální karty, se kterými jejich držitelé ušetří až polovinu v lékárnách, obchodech nebo lázních. O slevovou průkazku si můžou požádat zdarma všichni Jihomoravané, kterým je více než 55 let. Kraj tím navázal na čtyři roky starý projekt rodinných pasů.

„Zájem o registraci je enormní, za prvních sedm týdnů dosáhl počet registrovaných 5000 přihlášek,“ uvedla jihomoravská radní Marie Cacková. Slevy budou moct senioři uplatnit například na nákup brýlí, kosmetiky, vstupy na zámky, výstavy, ale také na výuku cizích jazyků. Zapojené firmy budou poskytovat tři druhy cenových výhod – od 15% do 50%.

Žádosti mohou zájemci podávat buď přímo na internetu nebo poštou pomocí registračního formuláře. Registrace uzavřené do 10. prosince by měly být vyřízeny do Vánoc, o pozdějších přihláškách se bude rozhodovat v lednu 2011. „Důležité je, aby se senioři naučili využívat všech slev, které ten systém nabízí,“ uvedl jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD).

Knihovna: nabízenou slevou získáme i my

Dosud si o senior pas požádalo 8 000 lidí, ti mohou slevy využít prozatím na sto šedesáti místech. Třeba v pobočkách Knihovny Jiřího Mahena. „My jsme nabídli slevu deset procent z ročního registračního poplatku. Chceme tak nabídnout výhodu nejen pro uživatele, ale i pro nás, aby si nás našli noví návštěvníci,“ zmínila ředitelka knihovny Libuše Nivnická.

Seznam dalších míst, kde senioři slevu získají, přijde majitelům karty přímo domů nebo ho najdou na internetu, kde se také zájemci o pas registrují.
Dnes si svůj senior pas převzaly první dvě stovky lidí. 
 
Senior pasy navazují na úspěšný projekt Rodinných pasů, který vznikl před čtyřmi lety na jižní Moravě, odkud se rozšířil téměř na polovinu území České republiky.