Ve Svitávce byla porušena bezpečnost práce, domnívají se vyšetřovatelé

Svitávka - Vyšetřování smrtelné nehody, při které se na sedmačtyřicetiletého dělníka zřítila část staré kotelny ve Svitávce na Blanensku, pokračovalo v noci i dnes dopoledne. Na místo přijeli vyšetřovatelé. Hledali jakékoliv stopy, které by jim pomohly odhalit příčinu neštěstí. Policie pracuje s verzí, že byla porušena bezpečnost práce.

Tam, kde ještě včera pracovali dělníci na demolici staré kotelny, se dnes procházeli už jen policejní vyšetřovatelé po ruinách. Místo, kde pod troskami včera večer zemřel slovenský dělník, připomíná dnes už jen prach a hromada suti. „Šel jsem se tam podívat, co se tam stalo, a potom jsem se dozvěděl, že to byl Jara ze Slovenska. Každý ho měl rád, chodil za námi do Pohody, on byl špicový. Manželku a děti měl doma na Slovensku,“ popsal bývalý spolupracovník Pavel Němec.

Tři dělníci vyvázli bez zranění

Další tři dělníky, kteří na demolici pracovali, řítící se železobetonová konstrukce minula. Policisté se zatím přiklánějí k variantě, že byla porušena bezpečnost práce. „V současné době případ šetříme pro podezření ze spáchání trestného činu ublížení na zdraví z nedbalosti, to znamená, že pachateli hrozí až šest let vězení,“ prozradila mluvčí blanenské policie Iva Šebková. „Oni to dělali večer za tmy a nevěděli, kam šlapali,“ přiblížil podmínky, za kterých dělníci pracovali, Pavel Němec.

Zítra na místo přijede pracovník inspektorátu bezpečnosti práce, který by se v horizontu týdnů měl vyjádřit, zda je za smrtí dělníka opravdu nedbalost.

Slováka zavalila 15 metrů vysoká násypka

Dělníci pracovali v areálu v Tovární ulici se sbíjecím kladivem a zařízením na řezání kovu. Včera kolem 17:00 se mohutná násypka, vyrobená ze železobetonu, zbortila.

„Dělníci stavební firmy bourali násypku na uhlí, zhruba 15 metrů vysoký objekt o půdorysu asi osm krát osm metrů na železobetonových nohách. Při práci se sbíjecím kladivem se násypka naklonila a zřítila. Masa zdiva a sutin zavalila dělníka ze Slovenska. Další tři dělníci byli mimo zřícený objekt,“ popsal mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Haid.

Na místo záhy dorazili hasiči i zdravotníci. „Sedmačtyřicetiletý muž utrpěl těžká mnohočetná zranění, kterým na místě podlehl, a zasahující lékař už jen konstatoval smrt,“ uvedl mluvčí jihomoravské záchranky Radek Turin.
Zásah skončil vyproštěním ostatků.


Pád patnáctimetrové železobetonové násypky na uhlí mohly způsobit otřesy pneumatických kladiv, která dělníci používali. Co přesně neštěstí způsobilo, nicméně není stále jasné. „Na místě jsou již naši pracovníci, kteří shromažďují potřebné podklady pro další vyšetřování,“ řekla mluvčí blanenské policie Iva Šebková.

Policejní vyšetřování tragické nehody ve Svitávce
Zdroj: ČT Brno