Na Blanensku mají zbytečné dopravní značky

Praha/Blanensko - Na Blanensku je podle policistů až 20 zbytečných dopravních značek, které by se měly odstranit. Jsou to například nadbytečné značky omezující rychlost u osady Zboněk. U Boskovic je zase stará značka upozorňující na stanici technické kontroly. Stejný problém mají také na silnicích v dalších regionech. Odborníci varují, že přehnaný počet značek odvádí pozornost řidičů a narušuje plynulost dopravy. Pomoct by prý mohla centrální evidence pozemních komunikací, kterou by mělo zřídit ministerstvo dopravy.

„On je to začarovaný kruh, tam kde se pravidelně opakují dopravní nehody nebo řidiči nedodržují danou rychlost, tak je jedinou nebo nejjednodušší možností dát dopravní značku a značky spíše přibývají než by pak naopak ubývaly,“ uvedl dopravní konzultant Jaroslav Zvára.

„Ministerstvo dopravy předpokládá zavedení centrální evidence pozemních komunikací, jejich součástí a příslušenství a tam patří ze zákona také dopravní značky,“ doplnil Zvára. Podle něho má šanci jen takový centrální přístup, který by dokázal evidovat, jak to kde vypadá.

Rozhovor s Jaroslavem Zvárou (zdroj: ČT24)

Problém je i s navigacemi. Řidiči často jezdí spíš než podle značek, právě podle navigace. Kamiony pak kolikrát vjedou do míst, kde nemají co dělat a nemohou se vytočit.