Kraj chce hospodařit se šesti miliardami

Brno - Jihomoravští krajští radní dnes schválili návrh rozpočtu na příští rok. Potvrdit ho musí ještě 16. prosince zastupitelstvo, návrh ale počítá s tím, že krajské příjmy i výdaje dosáhnou přes 6 miliard korun.

Více než třetinu z toho spolknou jihomoravské silnice, jednak jejich údržba, jednak spolu s penězi s Evropské unie jejich opravy. „V příštím roce bude investována částka 1,2 miliardy korun. Využijeme Regionální operační program i úvěr od Evropské investiční banky,“ oznámil jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD). Další velká část peněz půjde na školství a zdravotnictví, kde kraj počítá zejména se zateplováním budov. „Přednostně budeme dělat to, na co budou dotace a na co máme půjčku z EIB. Upřednostňovat budeme taky projekty, které pomůžou snížit provozní náklady, což je právě zateplování budov,“ přiblížil Haškův náměstek Stanislav Juránek (KDU-ČSL).

Ušetřit by mělo další slučování škol

Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek k rozpočtu na příští rok (zdroj: ČT24)

Kraj ale bude muset i šetřit. Už příští týden se hejtman se svým náměstkem setká s ministrem školství a probere optimalizaci krajského školství, tedy které školy sloučit, případně které úplně uzavřít. Podle toho kraj určí, do kterých škol investovat například právě formou zateplování. Na čem se naopak šetřit nemá, jsou platy krajských zaměstnanců. „Snažili jsme se maximálně šetřit, nikoliv však na úkor lidí. Na jižní Moravě zůstanou v absolutním čísle platy zaměstnanců krajského úřadu a jeho příspěvkových organizací  nezměněny,“ slíbil Hašek. Tedy i v případě, že vláda sníží tarifní platy, dorovná je kraj do jejich současné výše na prémiích.

Kraj se taky chystá podpořit policii a hasiče. Ministerstvo vnitra totiž před několika měsíci oznámilo, že hodlá uzavřít některé jejich služebny, tím by ale podle kraje mohlo dojít k ohrožení bezpečnosti lidí. Provoz služeben chce proto kraj dotovat. „Zatím vyjednáváme, kolik přesně na to bude potřeba, ale nemělo by to být více než 20 milionů korun,“ dodal Hašek.