Nejslavnější česká odstřelovačka slaví devadesátiny

Brno - Bylo jí pouhých třiadvacet let, když bojovala v československém praporu na ruské frontě u Sokolova. Plukovnice Marie Ljalková-Lastovecká byla jednou z prvních československých odstřelovaček a za své zásluhy o obranu a bezpečnost státu dostala už mnohá ocenění. Tento týden slaví významná sniperka své devadesáté narozeniny.

Na rozdíl od většiny žen, které zůstávaly v týlu a staraly se o zázemí pro své mužské kolegy, plukovnice Marie Ljalková-Lastovecká se nebála postavit se rovnou do první linie. Začala sice sloužit jako zdravotnice, ale velitelé si záhy všimli jejího střeleckého talentu. Na kontě má přes třicet úspěšných zásahů v boji. Asi nejvíce zkusila v bitvě u Sokolova, tam byla dokonce mylně prohlášena za mrtvou. „Mnohokrát jsem se dívala smrti do očí, kroužila kolem, ale nezasáhla,“ vzpomíná.

Vyprávění Marie Ljalkové-Lastovecké (zdroj: ČT24)

Za své zásluhy v boji získala Československý válečný kříž 1939 i další vyznamenání. Řádu Bílého lva, který jí před měsícem udělil prezident Václav Klaus, si ale cení nejvíc. „Nevěřila jsem, že dostávám Bílého lva. Když jsem ho skutečně dostala, tak jsem uronila slzičku,“ usmívá se Marie Lastovecká.

Její devadesáté narozeniny si dnes připomněli i na brněnském krajském vojenském velitelství. „Pro mě je paní Lastovecká nesmírně úporný a cílevědomý člověk. Je to osobnost. Ona když se rozpovídá, tak každý ztichne. To nejsou historky, ale zážitky, které si ona skutečně prožila. A to musí zaujmout každého,“ řekl ředitel Krajského vojenského velitelství v Brně Miroslav Zelinka.

Marie Lastovecká zůstala armádě věrná i po válce, kdy se vrátila ke svému původnímu povolání zdravotnice, ve vojenských nemocnicích pak pracovala až do důchodu.