Kdo může za pád stromu, při kterém zemřely dvě děti? Soud rozhodne v lednu

Zlín - Okresní soud ve Zlíně znovu projednával loňský pád stromu v centru města, při kterém zemřeli dva chlapci. Obžalobě čelí tři úředníci z odboru městské zeleně. Vedoucí odboru Ivo Divoký, šéf oddělení městské zeleně Stanislav Pospíšilík a jeho předchůdce Přemysl Vyoral, jenž nyní pracuje na odboru jako zahradník, čelí obvinění z obecného ohrožení. Trojici hrozí tři až deset let vězení.

Všichni obžalovaní vinu od počátku řízení popírají. Policie obvinění opírá o znalecký posudek, na kterém pracovalo kromě soudního znalce ještě dalších deset konzultantů, zabývajících se například studiem chorob rostlin, vlastnostmi půdy, dřevinami, klimatickými podmínkami či zkoumáním vnějších vlivů na organismy. Podle znalců byl strom v havarijním stavu více než deset let. Pospíšilík u soudu dříve řekl, že příčinou pádu byla hniloba kořenového systému, kterou ale prý obžalovaní nemohli rozpoznat.

Soud dnes skončil dokazování a odročil případ na 5. ledna, kdy by měly zaznít závěrečné řeči a soud by měl zřejmě vynést rozsudek.