Moravský Krumlov má nové vedení, jeho prioritou je udržení epopeje ve městě

Moravský Krumlov - Nové vedení má od včerejška Moravský Krumlov. Jeho aktuální prioritou je udržení Slovanské epopeje ve městě. Poslední slovo ale bude mít Praha. Ta si nové vedení volila dnes, dopředu přitom avizovala, že s ponecháním obrazů na Moravě nemá problém.

Nový starosta Moravského Krumlova a nový primátor Prahy - nová naděje na smír. Nové tváře na obou radnicích by mohly dosáhnout dohody, aby Slovanská epopej dále nezůstávala zavřená za zapečetěnými dveřmi. Jednání předchozích představitelů, krumlovského starosty Jaroslava Mokrého (ODS) a pražského radního pro kulturu Ondřeje Pechy (ODS), totiž zamrzla na mrtvém bodě. Vleklé spory vyvrcholily před necelými dvěma měsíci právě zapečetěním expozice a několika žalobami.

S novým vedením Krumlov už nechce na nic čekat. Nový starosta Tomáš Třetina (TOP 09) se za svým pražským protějškem chce vydat co nejdříve: „Předpokládám, že během zítřka se budu kontaktovat s pražskou radnicí a domluvíme si termín jednání ohledně budoucnosti epopeje a jejího zachování v Krumlově.“ 

Nový starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina (TOP09) o ponechání Epopeje ve městě (zdroj: ČT24)

Noví představitelé Prahy už dopředu ujišťovali, že epopej na Moravě klidně nechají. To by byl první krok k odpečetění celé expozice. „Slovanská epopej byla 60 let v Moravském Krumlově v dobrých rukou a je naprosto zbytečné, aby Praha zaujímala ryze konfrontační postoje a snažila se o její navrácení za každou cenu,“ prohlásil před dvěma týdny, hned po dohodnutí nové pražské koalice, nový radní pro kulturu Lukáš Kaucký (ČSSD). Krumlovští přesto čekají, až jim svá slova potvrdí z očí do očí.

Za to, že si epopej budou moci ponechat, ale bude muset Krumlov zaplatit určitou cenu - návštěvníci totiž už dlouho upozorňují na ne zcela lákavé prostředí, ve kterém se epopej nachází. Nevyhovující pokladna, chybějící prostory pro čekání na prohlídku a pouhé dvě toalety pro všechny. To teď radnice slibuje napravit. „Zlepšíme prostory u pokladny pro prodej suvenýrů, toalety, umístíme nějaké lavičky na nádvoří, ale s tím, že uvidíme, co na to řekne majitel zámku,“ vypočítal Třetina.

Majitel zámku, tedy společnost Incheba, není proti. Potřebuje ale s městem dohodnout podrobnosti: co se udělá a kdo vše zaplatí. Město platí za pronájem výstavních prostor půl milionu ročně. Jednou z variant tak například je, že by se na stavební úpravy použila právě část těchto peněz. Už teď se Incheba pustila do tolik potřebné opravy střechy.

Krumlov se chce s Inchebou domluvit ještě do konce roku, aby se hned v lednu mohlo začít pracovat a na novou sezónu měli návštěvníci lepší zázemí. Všichni teď předpokládají, že se obě radnice dohodnou a epopej se podaří co nejdříve odpečetit. Sezóna by pak začala v dubnu.