V problémovém domě se bude „bezpečně bydlet“ pod dohledem kamer

Brno - V brněnském Novém Lískovci odstartoval pilotní projekt ministerstva vnitra Bezpečné bydlení. Radnice opravila problémový panelový dům, kde žijí převážně sociálně slabí nájemníci. Ve vchodu, na chodbách i ve výtahu nainstalovali technici kamery, které budou snímat prostory, které byly v minulosti nejen ničené, ale i samotným obyvatelům naháněly hrůzu. Do domu se navíc dostanou nájemníci pouze s čipovou kartou a celý dům s pěti sty nájemníky hlídá domovník.

Domovník, který má dříve přezdívaný „Dům hrůzy“ v Koniklecové ulici na starosti, si nemůže kamerový systém vynachválit. „Můžu vám říct, že za tu krátkou dobu, co tu jsou kamery, je to o takových 80% lepší, než to bylo,“ říká o domě domovník Jan Růžička. „Případné problémy, které by mohly nastat s úřadem na ochranu osobních údajů, jsou už ošetřeny. Ta kamera, která je umístěná ve výtahu, je definovaná tak, že nenarušuje soukromí. To znamená, že všichni museli podepsat, že jim to nevadí,“ řekla mluvčí brněnských strážníků Denisa Kapitančiková.

S problémy v domě se dlouho potýkala nejen místní radnice. Dům důvěrně znali také brněnští strážníci. Jen loni v něm řešili 233 přestupků souvisejících s demolováním zařízení, sprejerstvím, znečišťováním veřejných prostorů a hlukem. Evidence strážníků uvádí, že v objektu byly časté i rvačky a sousedské spory. Policie České republiky zase v červnu v domě řešila závažné napadení, kdy muž z Kavkazu pobodal osmapadesátiletého muže.

Jan Růžička, domovník (zdroj: ČT24)

Většina obyvatel se cítila ohrožena

Městská policie navrhla změny, které by nepříznivou situaci měly zvrátit. Jde o projekt, do něhož se zapojilo kromě města i ministerstvo vnitra. Pokud bude úspěšný, pokusí se jej využít i v jiných obcích a městech.

Kromě kamerového systému a vstupu na čip má budova také nově upravená okna v přízemí tak, aby se do ní nikdo nevloupal. Byly v ní nainstalovány požární hlásiče a opraveny jsou i všechny dříve zcela zdemolované hydranty. Navíc byla vytvořena klubovna, ve které se mají zabavit místní děti. Úspěšnost projektu a jasně daný domovní řád, který bude spočívat i ve zvýšeném dohledu policie, budou podrobně vyhodnoceny za rok.