Uprchlý vězeň se přestěhoval do Brna, kde dále podváděl

Brno - Muže, který jako vězeň v únoru 2008 uprchl dozorcům z polikliniky v Sokolově, stíhá brněnská policie za milionový podvod. Policie muže dopadla letos v dubnu v Olomouci. Mezitím se ukrýval u svého milence v Brně. Vydával se za JUDr. Michaela Nováka a pod touto falešnou identitou prodal byt sousedů svého partnera. Způsobil tak škodu za 1,3 milionu korun. Nyní mu hrozí až osm let vězení.

Nyní sedmatřicetiletý muž uprchl poté, co na poliklinice podstoupil drobný chirurgický zákrok. Dozorce tehdy odzbrojil jeho někdejší přítel. Pachatel si  odpykával pětiletý trest za to, že způsobil nehodu se zraněním. Po útěku se seznámil přes internet s novým partnerem, za nímž se přestěhoval krátce poté do Brna.

„Následně si získal důvěru jeho sousedů. Uměl na ně udělat dobrý dojem. Tvrdil, že je v kontaktu s prezidentskou kanceláří a významnými politiky,“ uvedl kriminalista Pavel Bojanovský. Coby právník jim slíbil, že jim vyřídí získání dotací na výměnu oken jejich třípokojového bytu.

Kriminalista Pavel Bojanovský o podvodníkovi, který způsobil škodu přes milion korun (zdroj: ČT24)

Požádal je, aby mu podepsali prázdné papíry, které si on sám následně doplní o správně formulovanou žádost o dotaci. Později rodině se dvěma dětmi dal 2000 korun a poslal ji, aby strávila příjemný den v jednom z brněnských nákupních center. Za jejich nepřítomnosti pak byt prodal.

Podle kriminalistů se tak dopustil podvodu a poškozování cizích práv. Ze stejných skutků je stíhán i jeho dvaapadesátiletý přítel, u něhož v Brně žil. Policie zajistila u pachatele tři auta, četné knihy, v nichž měl ukryto 20.000 eur, a hydromasážní sprchový kout.

Podvodník  byl za útěk dozorcům odsouzen na 6,5 roku vězení. Teď mu hrozí prodloužení trestu.