Umělci podpořili architekty, kteří se mají omluvit bývalému učiteli

Brno - Umělci a někdejší studentští vůdci z roku 1989 společným prohlášením podpořili trojici architektů, která se podle soudního rozhodnutí musí omluvit svému bývalému učiteli a někdejšímu činovníkovi KSČ Janu Snášelovi. Ještě jako studenti Fakulty architektury Vysokého učení technického v Brně jej krátce po pádu komunistického režimu označili za demagoga a kariéristu. Povinnost omluvit se uložil architektům po mnohaletém procesu Městský soud v Brně. Signatáři vyzvali Snášela, aby žaloval i je.

„Čin Zdeňka Hirnšala, Martina Laštovičky a Jiřího Slezáka považujeme za legitimní, spravedlivý, morálně oprávněný a hodný úcty,“ stojí ve společném prohlášení. Pod dokument se podepsali například spoluzakladatelé Občanského fóra a divadelníci Břetislav Rychlík a Petr Oslzlý.

Rozsudek je překvapil, považují jej za absurdní. „Je to nebezpečný signál, precedens, že bychom se snad měli tomu režimu omluvit za to, že byl sesazen a že jsme způsobili jeho změnu. To je samozřejmě symbolické,“ uvedl Oslzlý.

Zažalujte i nás, vyzývají Snášela spoluzakladatelé Občanského fóra

Autoři prohlášení vyzvali Snášela, aby podal žalobu také na ně a další případné signatáře prohlášení. V listopadu 1989 prý zastávali stejné postoje jako trojice odsouzených. „I dnes se připojujeme k tomuto jejich odsudku vaší osoby jako funkcionáře zločinné a zavrženíhodné organizace,“ stojí v prohlášení.

Podle městského soudu byly výroky nynějších architektů Slezáka, Laštovičky a Hirnšala dehonestující a zasáhly do Snášelova práva na ochranu osobnosti. V listině nazvané Vyjádření nedůvěry studentů z ledna 1990 označili Snášela za osobu, která „zneužívala politického postavení a která vystupovala demagogicky, arogantně a kariéristicky“. Snášel tuto kritiku považuje za zcela nepřiměřenou.