Města mají nové eko-znaky. Vyrobily je děti z odpadových materiálů

Jižní Morava - Města a obce Jihomoravského kraje mají nové ztvárnění svých znaků. Vytvořily je děti ze základních a uměleckých škol výhradně z odpadvých materiálů. V České republice je už nyní vyrobeno téměř tisíc kusů, reprezentujících své obce. Nejzajímavější z nich budou vystaveny na veletrhu Regiontour 2011. Jihomoravský kraj zde bude mít třicet pět zástupců.

Podmínkou pro tvorbu městského nebo obecního znaku bylo použití výhradně odpadových materiálů. Znak dále musí být větší než jeden metr. Samotná realizace a nápady už byly pouze na fantazii dětí a kolektivů, které se do výroby pustily. Jeden z nejpropracovanějších znaků, které budou reprezentovat Jihomoravský kraj, vyrobili na základní škole v Tuřanech.

„Škola se zapojuje do sběru papíru a hliníku, ale tento odpad pouze odvážíme. Vytvořit znak byla lákavá nabídka, protože je možné tento odpad dále zpracovávat. Děti samozřejmě nejvíce nadchlo, že se bude jednat o světový rekord,“ uvedla koordinátorka projektu na ZŠ v Tuřanech Romana Tichá.

Znak Tuřan v podání ZŠ Měšťanská (zdroj: ČT24)

Organizátoři akce z rekordové agentury Dobrý den Pelhřimov a společnosti EKO-KOM si od projektu slibují, že za pomoci světového rekordu - největší galerie znaků měst z odpadových materiálů - připomenou široké veřejnosti, že třídit odpad má smysl a z vyhazovaných surovin lze vyrábět užitečné a krásné věci, dokonce i umělecká díla.

„Erb je vytvořený z plastové drti. Každý jsme měli pinzetu a skládali jsme jednotlivé kousky vedle sebe do tvaru Panenky Marie,“ vysvětlila za třídu 5. A způsob výroby Denisa Rozpromová. Žáci a žákyně se během výroby také dozvěděli, co jednotlivé znaky vyobrazují.

„Byl sedlák, ten se jmenoval Horák. Ten jednou šel a viděl hořet trní. Na místě byla i dřevěná soška Panny Marie, kterou si vzal domů. Když se na druhý den probudil, tak sošku už doma neměl - našel ji na stejném místě jako včera. To se opakovalo i třetí den, takže se rozhodl vybudovat na místě kapli, která tam stojí dodnes,“ shrnul za 5.A Pavel Barbořík.

Znaky, které byly vybrány jako nejlepší, budou reprezenotvat své kraje na veletrhu Regiontour 2011, který se bude konat v polovině ledna na brněnském výstavišti.