Policista, který chtěl úplatek za prodloužení víza, dostal podmínku

Brno - Bývalý pracovník cizinecké policie Zdeněk Dulínek, který měl před dvěma lety vylákat z Ukrajinky Oleny Beley úplatek za to, že jí prodlouží pobytové vízum, do vězení nepůjde. Odvolací soud dnes zmírnil dvouletý trest za zneužití pravomoci veřejného činitele a přijímání úplatků na pětiletou podmínku.

Dnešní rozhodnutí soudu ovlivnil fakt, že se Dulínek k činu přiznal a vylíčil mu okolnosti, které jej k údajně „zoufalému“ činu dohnaly. „Odešla ode mě žena a zůstala mi obrovská hypotéka na dům, kterou musím splácet. Tím zkratem jsem chtěl tu situaci řešit a moc toho lituji,“ prohlásil dnes u soudu Dulínek, který se navíc stará o dvě dospívající dcery a jeho uvěznění by pro ně znamenalo, že přijdou o otce.

Dulínek tak dnes u soudu zcela změnil svůj postoj a výpověď, kterou se hájil před městským soudem. Při jeho jednání, ze kterého odešel s dvouletým trestem, totiž tvrdil, že žádný úplatek nevzal a že si jeho obvinění Ukrajinka vymyslela. Dvouletý trest vězení jej ale donutil změnit obhájce, který mu poradil, aby se přiznal. „Dnes mu za to děkuji,“ dodal Dulínek.

Reportéři ČT odhalili úplatného policistu (zdroj: ČT24)

I to byl důvod, proč byl dnes krajský odvolací soud k Dulíkovi shovívavý. Dulínek už totiž podle soudce potrestán byl, když přišel o práci. Navíc ho čeká další trest - musí zaplatit pokutu 30 tisíc korun - tedy přesně tolik, kolik chtěl vylákat před dvěma lety od Oleny Beley na prodloužení jejího pobytu v Česku, a při kterém ho natočili Reportéři ČT.

Osudným se mu stal postoj Oleny Beley, která začala s Českou televizí spolupracovat, aby upozornila na praxi získávání víz u nás. Při dopadení Dulínka pomohla s přinesenou skrytou kamerou, z jejíhož záznamu jasně vyplývá, jak jí chtěl Dulínek „pomoci“ s prodloužením pobytu. „To prodloužení stojí love, rozumíš? Já počítám, že to bude tak 9, 10 tisíc,“ nechal se slyšet na videozáznamu ČT. Na konci výhodné transakce čekalo nic netušícího Dulínka nemilé překvapení. Skončil v policejních poutech.

Státní zástupce Roman Staněk si reakci na dnešní rozsudek zatím nechává pro sebe. „V této fázi si počkáme na doručení rozhodnutí krajského soudu a potom se rozhodneme,“ řekl dnes České televizi. Pokud se rozhodne odvolat, bude případ řešit Nejvyšší soud.