Jih Moravy zasáhla stávka. Nemocnice, školy i soudy omezily provoz

Jižní Morava - V Jihomoravském kraji dnes podle odborářů stávkovalo více než sto dvacet škol, desítky úřadů, ale i divadla či například brněnská zoologická zahrada. 86 škol zůstalo zavřených úplně, v dalších 98 byl omezen provoz. V mnoha se dnes pouze nevařilo a neučilo. V nemocnicích, jejichž zaměstnanci se ke stávce přihlásili, jede víkendový provoz. K protestu ve 12:05 před Janáčkovým divadlem v Brně, kam dorazily necelé tři tisíce lidí, se připojilo například i několik desítek zaměstnanců brněnského Nejvyššího soudu. Ve Znojmě, druhém místě jihomoravské stávky, se sešlo tisíc lidí. Odbory stávku vyhlásily kvůli úsporným vládním opatřením.

Podle zástupce brněnských školských odborů Petra Holánka je podpora protestu široká. Tam, kde probíhala výuka, vyslali prý ředitelé na protestní shromáždění alespoň nějaké zástupce. Řada škol také zkrátila vyučování nebo stávkovala půl dne. Podle něj podporu protestních akcí zvýšily poslední výroky premiéra Petra Nečase směrem ke stávkujícím. „Stávka je reakcí na kroky vlády, která se snaží destabilizovat zemi a narušit sociální smír,“ uvedl hned ráno Holánek.

Stávky se účastnily především základní a mateřské školy. Hlásily se k ní i některé školy střední. Jednalo se například o ZUŠ Boskovice nebo SOU a SOŠ Blansko. Zcela zavřeno mělo dnes gymnázium v Hodoníně. Velkou podporu má dnešní protest ve Znojmě, kde bylo ve stávce kolem 40 škol.

Nemocnice fungují jako o víkendu, ale za 30 korun

Namísto 78 lékařů například v brněnské městské Nemocnici Milosrdných bratří dnes ordinovalo jen 30. „Pacienty, kteří byli objednaní na dnešní den, jsme předem přeobjednali na jiný termín. Kdo však dnes do nemocnice přijde, bude ošetřen jako akutní případ,“ uvedl ředitel nemocnice Daniel Rychnovský. Žádný z nich však nemusel zaplatit 90 korun jako při návštěvě nemocnice o víkendu, ale pouze 30 korun jako v běžný pracovní den.

Podle mluvčí Fakultní nemocnice Brno Anny Mrázové středeční stávka provoz největšího zdravotnického zařízení v kraji nijak neomezila. „Běžný provoz bude jak u akutních, tak plánovaných výkonů, vyšetření, operací či kontrol,“ uvedla Mrázová.

Soudy odložily některá plánovaná jednání

Ačkoliv soudci jako ústavní činitelé stávkovat nemohou, dnešní stávka přesto zasáhla i práci soudů. Například na brněnském městském dnes nebyly v provozu soudní kanceláře, omezeně fungovala podatelna. Některá soudní jednání byla přesunuta, protože u nich byla nutná přítomnost protokolující úřednice. „U dalších jednání soudci použijí diktafon a úřednice průběh zaprotokolují dodatečně. Práci soudu by dnešní omezení poznamenat nemělo,“ vysvětlila před protestem předsedkyně odborů Městkého soudu v Brně Dagmar Vystavělová.

Z brněnského Nejvyššího soudu se chystala před polednem odejít stávkovat asi sedmdesátka zaměstnanců. Předsedkyně tamní odborové organizace Věra Jánská připomněla, že o platech v justici se téměř nemluví, a přitom je situace v ní tristní. „Všichni mluví o platech ve zdravotnictví a školství, ale nikdo neví, že na soudech pracují stovky lidí za třináct tisíc korun čistého,“ uvedla Jánská.

Zcela uzavřeny jsou některé úřady

Dnešní stávky se účastnily v kraji i finanční, veterinární nebo pozemkové úřady. Lidé museli na těchto místech počítat s omezeným provozem. „Zavřeno je osm katastrálních úřadů, na dalších třech funguje pouze podatelna,“ řekl dnes Jaroslav Svoboda, regionální pracovník odborového svazu státních orgánů a organizací. Do stávky se podle něj zapojilo také osm státních zastupitelství nebo hydrometeorologický ústav.

  • Odborářská stávka v Brně, prosinec 2010 autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2160/215963.jpg
  • Stávka odborářů v Brně před Janáčkovým divadlem autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2160/215957.jpg
  • Na mítink v Brně dorazily téměř tři tisíce stávkujících autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2161/216080.jpg