Bánov se pár dnů po otevření obchvatu proměnil ve vesnici duchů

Bánov – Dva týdny po otevření obchvatu se obec Bánov, donedávna ležící na hlavním silničním tahu směrem na Slovensku, zbavila 90 procent dopravy. A stala se „vesnicí duchů“. Pro obyvatele to je výhra, mají svůj vytoužený klid. Pro některé to ale znamenalo zkáza. Především pro místní živnostníky. S auty totiž zmizeli i zákazníci, kteří pro obchodníky představovali garanci slušné prosperity.

Před dvěma týdny nadšení nebralo konce. Po letech s mnoha těžkými karamboly začalo být ve vesnici bezpečno. Do vesnice teď míří jen místní, ostatní využívají pohodlí obchvatu.

Úbytek 90 procent ale platí i v případě počtu zákazníků obchodů. Například zdejší armyshop – dříve v něm nakupovali řidiči kamionů, teď u něj za dva týdny zastavila pouhá dvě auta a majitelka už plánuje stěhování. Černého scénáře se bojí i restauratéři. Ti zatím přišli o polovinu zákazníků. „Jestli sem nebudou zajíždět v zimě lyžaři a v létě turisti, tak budeme asi muset omezit provoz,“ potvrdil majitel restaurace Alois Buják.

Reportáž Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)

„Když si zřizovali živnost, počítali s tím, o obchvatu se veřejně mluvilo,“ okomentoval situaci starosta Bánova Zbyněk Král (KDU-ČSL).

Nářek jednotlivců ale intenzitou zdaleka nestačí jásotu většiny nad klidem a bezpečím ve vesnici. Ta už plánuje, jak po mnoha letech využije prázdné návsi k velkolepému fašanku.