Rožnovský jarmark přilákal tisíce lidí. Muzeum chystá překvapení

Rožnov pod Radhoštěm - Tradiční předvánoční jarmark ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm navštívily tisíce lidí. Jedna část areálu ale zůstala ještě uzavřena, pracovníci muzea dokončují zcela novou historickou expozici. Muzeum na ni získalo historicky nejvyšší finanční příspěvek z takzvaných norských fondů.

Valašské městečko se proměnilo v živé předvánoční korzo. Kdo chtěl koupit dárek nezkažený komercí, mohl vybírat z desítek rukodělných možností. Živo bylo i uvnitř chalup.V Billově měšťanském domě z 18. století se dralo peří a podávala se polévka štědračka uvařená na dobové peci. To byly před lety v Hutisku-Solanci dva obvyklé vánoční rituály.
„To je polévka s lojovou zásmažkou. Pak vévodily koláčky a vdolky,“ uvedla pamětnice Anastázie Žambochová.

Vánoční dárek ale dostane i čtvrt milionu letošních návštěvníků rožnovského skanzenu. Expozice Městečko pod Radhoštěm bude procházkou historií valašského regionu. Financovat se tak bude například stavba barokního božího hrobu, který nemá v České republice svou velikostí obdoby. Tím se završí proměna skanzenu financovaná z norských fondů. Za více než 3 miliony eur bylo postaveno 9 nových staveb včetně expozice a konzervačních dílen.

„Norské granty jsou pro nás největší finanční injekcí, jakou jsme za 85 let historie našeho muzea dostali,“ vysvětlil Vítězslav Koukal, ředitel Valašského muzea v přírodě.

Nová expozice s názvem Městečko pod Radhoštěm bude přístupná od úterý 14. prosince. Symbolicky ji otevře velvyslanec Norského království v České republice.