Soud zrušil prohlášení konkurzu na majetek OP Prostějov

Brno - Krajský soud v Brně zrušil prohlášení konkurzu na majetek prostějovského Oděvního podniku. Vyhověl České spořitelně, která podala žalobu pro zmatečnost. Banka si tak brání svá ústavně zaručená práva - je sice největším věřitelem firmy, ale není členem věřitelského výboru. Kvůli konkurzu na OP Prostějov už banka tento rok podala tři ústavní stížnosti.

Dluhy legendárního závodu OP Prostějov přesáhly dvě miliardy korun. Konkurz měl vše vyřešit. „V této chvíli došlo k tomu, že bylo zrušeno rozhodnutí o konkurzu. To znamená, že máme úpadek dlužníka, v podstatě probíhající reorganizaci a pozastavené veškeré prodeje majetku,“ popsal nynější situaci soudce Krajského soudu v Brně Jan Kozák. Právě on letos v květnu OP Prostějov do konkurzu poslal. Jeho kolegyně Eva Krčmářová jeho verdikt i kvůli námitkám České spořitelny dnes zrušila. Obě strany se nicméně ještě mohou odvolat.

Tomáš Richter, právní zástupce České spořitelny

„Způsob, kterým pan místopředseda Kozák o celé věci rozhoduje včetně rozhodování o procesních a hmotných právech ČS, v nás vzbudil pochybnosti. Konkrétně je to způsob, jakým byla zbavena hlasovacích a dalších práv.“

Reportáž Jany Horké (zdroj: ČT24)

Spořitelna se sice do výboru sama zvolila, soudce brněnského soudu Jan Kozák ale volbu ČS nepotvrdil, zejména kvůli údajnému propojení spořitelny s Oděvním podnikem. Proti jeho rozhodnutí se spořitelna odvolala. U olomouckého vrchního soudu ale neuspěla.

Členství ve věřitelském výboru je pro spořitelnu klíčové. Výbor totiž může úkolovat konkurzního správce, a tím ovlivňovat nárok jednotlivých pohledávek nebo způsob rozprodeje majetku firmy.

Spořitelna kritizuje formu prodeje

České spořitelně se nelíbí prodej podniku formou jídelního lístku. Podle ředitele společnosti Corporate Finance, která prodej organizuje, Petra Doberského se ale jedná jen o nepochopení způsobu prodeje. „Je to tak designováno proto, že část zájemců může mít zájem jen o čistou výrobu a část k tomu může potřebovat i areál. Určitě to bude výhodnější,“ uvedl Doberský.

Oděvní podnik je v konkurzu od května. Firma už koncem srpna ukončila sériovou výrobu. Na začátku září podnik zaměstnával 490 lidí. V dobách, kdy OP provozoval své pobočné závody, pro něj pracovalo až 10 000 lidí.

Koncem listopadu začalo výběrové řízení na prodej výroby na míru, poslední funkční části OP. Vítěz řízení by měl být znám na přelomu ledna a února. Cena OP každý měsíc klesá.