Odvolací soud zmírnil trest za napadení Bohuslava Sobotky na předvolebním mítinku

Brno - Brněnský krajský soud dnes zmírnil trest pro Miroslava Dvořáka, který dostal v říjnu podmínku za to, že letos v květnu na předvolebním mítinku v Brně v opilosti napadl tehdejšího prvního místopředsedu ČSSD Bohuslava Sobotku. Dvořák byl odsouzen za zločin násilí proti úřední osobě a přečin výtržnictví. Brněnský městský soud jej potrestal osmi měsíci vězení s podmíněným odkladem na 30 měsíců. Krajský soud zmírnil dobu trvání podmínky na 18 měsíců.

Na předvolebním mítinku ČSSD 5. května v brněnských Žabovřeskách se objevil opilý Miroslav Dvořák. Zamířil si to přímo k místopředsedovi Bohuslavu Sobotkovi a v afektu na něj zaútočil. Šokovaný Sobotka, který utržil ránu pěstí, si po incidentu stěžoval na silnou bolest hlavy. Sanitka ho proto převezla do péče zdravotníků, odkud byl další den propuštěn k domácímu léčení. Několik dní poté musel nosit límec zpevňující páteř a dva týdny v době vrcholící předvolební kampaně byl omezen v pohybu.

Důvodem Dvořákova činu byla podle policejního ředitele Tomáše Kužela nespokojenost s projednáváním stížností na deregulace nájemného, které podal na Sobotku, když byl ministrem financí. V době útoku na mítinku byl muž opilý - v krvi měl 1,88 promile alkoholu.

Soud zmírnil trest za napadení Bohuslava Sobotky (zdroj: ČT24)

Útočníkovi hrozilo na návrh státního zástupce až šestileté vězení za trestný čin násilí proti úřední osobě. Kromě toho byl obviněn také z výtržnictví. Soud 14. října Dvořákovi nakonec uložil osm měsíců vězení s podmíněným odkladem na 30 měsíců.

Soud posuzoval sílu Dvořákova útoku

Obě strany se při soudním líčení rozcházely v popisu intenzity útoku. Dvořák mluvil o políčku, nicméně soudní znalec z oboru lékařství Zdeněk Krejzlík dospěl k závěru, že Sobotka dostal pěstí. Rána nebyla vedena velkou, ale jen „větší (tedy mírnější) silou“. Výsledkem proto nebyl otřes mozku. Napadený utržil pohmoždění páteře, které soudní znalec označil jako lehké zranění.