Ústavní soud zrušil opatření bránící Brnu disponovat s pozemky

Brno - Spor mezi Brnem a Kliminvestem o pozemky pod bývalými Jaselskými kasárnami se dnes dostal až k Ústavnímu soudu (ÚS). Ten dnes zrušil předběžné opatření, kvůli kterému město nemohlo s těmito pozemky disponovat. Podnět k předběžnému opatření podala firma Kliminvest, která chtěla na místě kasáren postavit moderní bytový komplex. Kvůli zpoždění projektu se však dostala do sporu s městem. Firma je nyní v insolvenci. V novém řízení se bude znovu prokazovat, zda je předběžné opatření nezbytné.

Předběžné opatření vydal Krajský soud v Brně na základě odvolání Kliminvestu. U Městského soudu v Brně předtím firma neuspěla. Město Brno však o probíhajícím řízení vůbec nevědělo a nemohlo se k problému vyjádřit. Dozvědělo se až o předběžném opatření, proti kterému se již nedalo odvolat. To byla podle ÚS chyba. „Město Brno nemělo žádnou možnost procesní obrany,“ řekla mluvčí soudu Jana Pelcová. Ústavní soud už letos zrušil ustanovení zákona, které podobný postup umožňovalo.

„Myslím si, že pokud to bude Ústavním soudem zrušeno, my budeme schopni u soudu prokázat, nebo bychom měli mít větší šanci prokázat, že předběžné opatření není správné, že k němu není důvod, a tím pádem by se nám mohly uvolnit ruce,“ uvedl náměstek brněnského primátora Oliver Pospíšil (ČSSD).

Domy už měly stát

Záměr má zpoždění, první domy již měly být hotovy. Rozlehlé prostranství je ale nyní pusté. Loni brněnský magistrát firmě kvůli nedodržení podmínek vypověděl nájemní smlouvu na areál a chtěl začít hledat nového investora. Firma však proti tomu podala žalobu. Předběžné opatření vydal krajský soud letos v květnu. Od té doby jsou práce a jakékoliv změny v areálu zablokovány.

Kliminvest nedávno požádal město o souhlas se stavbou. Městská rada ale v říjnu stručnou žádost zamítla. Radní nevěděli, zda Kliminvest návrh myslí vážně.