Školka ve zchátralé Arnoldově vile v Brně se možná dočká oprav

Brno - Praskající stěny, rozpadající se okna a kolabující topný systém. Léta pouze provizorních oprav a přehlížení problémů radními z Brna-severu dovedla mateřskou školu v Arnoldově vile téměř k zániku. Situace by se ale měla brzy zlepšit. Na kritický stav budovy školky se dnes přišli podívat zástupci městské části i magistrátu a přislíbili nápravu.

Už tři roky funguje mateřská škola pouze s výjimkou od hygieny. Například kvůli nedávné poruše topení seděly děti ve třídách několik dní navlečené ve svetrech v pouhých šestnácti stupních a učitelky se je snažily zabavit a zahřát zároveň pohybovými hrami.

„Technický stav je opravdu vážný. Je zde vidět dlouletá zanedbanost,“ připustila starostka Brna-severu Sabina Tomíšková (ODS). Městská část má podle ní na zpracování projektu oprav už vyčleněné peníze. Na komplexnější rekonstrukci rozpadající se Arnoldovy vily je ale nutná pomoc města.

Školka v Arnoldově vile se snad konečně dočká oprav. Pomůže i magistrát (zdroj: ČT24)

„Zarazilo mě, že se pořád vykládalo, že nějaké finanční prostředky jsou uvolněné, a přitom se tu vůbec nic nedělo. Není ještě připravená studie ani investiční záměr,“ divila se náměstkyně primátora Brna Jana Bohuňovská (ODS). „Jsme na startovací čáře. Předpokládám, že to bude na delší dobu, než jsem si myslela. Čí je to chyba? To nevím,“ dodala.

Pokud se s opravou nezačne do konce roku 2011, hrozí školce podle ředitelky Lenky Čoupkové úplný zánik. Náměstkyně Bohuňovská ale tvrdí, že i kdyby se nestihlo začít s opravou, s hygieniky se dohodnou.

Léta přehlížený problém snad dojde řešení

Na havarijní stav budovy školky už léta upozorňuje její vedení. Letos v září se k němu přidali rodiče a sepsali petici, kterou předali bývalé místostarostce Brna-severu Zdeňce Tůmové (ČSSD). Kromě slibů ale minulé vedení radnice neudělalo žádné konkrétní rozhodnutí, které by školku mohlo zachránit.

Radnici Brna-severu za nečinnost v září kritizoval také tehdejší náměstek brněnského primátora Daniel Rychnovský (KDU-ČSL). „Je to nejstarší školka v Brně, je to úžasná stavba a já nechápu, proč se o její rekonstrukci nestarali dřív. Mám obavu, že jde o určitou impotenci na radnici a že to neřešili proto, že s tím měli původně úplně jiné záměry,“ dodal Rychnovský.

Arnoldova vila v Brně, ve které mateřská škola sídlí, patří mezi skvosty secese. Je jednou z dalších památných vil v městské čtvrti Černá Pole. Zatímco v sousední vile Tugendhat byla rekonstrukce zahájena letos, v souvislosti s Arnoldovou vilou se o ní 10 let pouze mluví. Za tu dobu se technický stav budovy rapidně zhoršil. Památkáři navíc prohlásili vilu letos v únoru památkou. Oprava kvůli tomu bude ještě dražší.