Na opravu vyhořelé sokolovny ve Starém Lískovci nejsou peníze

Brno - Střechu a tělocvičnu sokolovny v brněnském Starém-Lískovci zničil před dvěma týdny oheň. O víkendu se do vyklízení zpustošených prostor pustili dobrovolníci. Starostka Sokola rozesílá dopisy na všechny strany a snaží se získat peníze na opravu. Zatím ale marně.

Členové tráví v sokolovně veškerý volný čas. Jenomže v těchto dnech jinak než sportem. Víkend byl ve znamení odklízení ruin po ničivém ohni. „Všichni, kteří tady pracují, jsou dobrovolníci. Teď vyklízíme podlahu. V týdnu dojede firma a bude likvidovat tu vrchní konstrukci, protože to už je nebezpečné. Všechno je to pro nás strašně bolestivé,“ posteskla si starostka místního Sokola Božena Stolařová.

Co nezničil oheň a voda, zničí v zimě sníh a mráz. Právě proto se Sokol snaží jednat rychle. Starostka volá po pomoci, kde se dá. Oslovila městskou část, město, kraj, sokolskou obec i veřejnost. „Jako jediná zatím reagovala Župa Jana Máchala. Přislíbili nám částku 100 tisíc korun jako zálohu pro dotace na příští rok,“ vysvětlila Božena Stolařová.

Městská část Starý-Lískovec podle starosty přispět nemůže. „Sokolovna není náš objekt a my na to nemáme peníze v rozpočtu,“ uvedl starosta MČ Starý Lískovec Vladan Krásný. Město Brno zatím nechává dveře otevřené, ale tvrdí, že potřebuje více informací. „O situaci vím, četla jsem i dopis, který nám poslali s žádostí. Bohužel v současné situaci není možné reálně říct, co by se pro ně dalo udělat, protože oni sami ještě neví, v jakém stavu ta budova je, jak dalece je poškozena, jaké finanční prostředky budou potřeba,“ vyjmenovala pro rozhodování důležité informace náměstkyně primátora Jana Bohuňovská (ODS).

Oheň, který na začátku prosince v sokolovně vznikl kvůli vadné elektroinstalaci, konkrétně zářivky, zničil nejen střechu, ale i celou tělocvičnu. Peníze, na kterých vše stálo a padalo, tedy příjmy z plesů, hodů a vinobraní, tak teď jsou podle starostky nenávratně pryč. Všechny akce prý budou muset zrušit.

Dobrovolníci uklízejí vyhořelou sokolovnu
Zdroj: ČT24