Fakultní nemocnice v Brně-Bohunicích nabízí virtuálního průvodce porodem

Brno - Projít si porodem nanečisto. Takovou možnost nově nabízí budoucím maminkám Fakultní nemocnice v Brně-Bohunicích, která připravila informační video o celé hospitalizaci během porodu. Maminky se tak především dozví, jaká vyšetření je čekají, kde budou ubytovány, jak probíhá samotný porod a následná péče po něm. Seznámení s nemocničním prostředím formou videa má především všechny nastávající maminky uklidnit a ukázat nemocniční prostředí jako nejpřirozenější místo pro porod. Video je ke shlédnutí zdarma na stránkách nemocnice.

„Všechny informace jsou pozitivní a odstraňují strach rodičky před příchodem na porodní sál. Většina žen má obavu, že porod bude bolet, že dojde ke komplikacím, že bude ohroženo dítě. Tento strach způsobuje vyšší citlivost na bolest. Když strach před porodem odstraníme, samotný porod není tak bolestivý. Proto je důležité všechny ženy jakkoliv informovat,“ uvedl primář Gynekologicko-porodního oddělení Petr Janků.

Video je první svého druhu, které mají nové maminky zdarma k dispozici. Ostatní podobné audio-vizuální služby jsou totiž placeny. Podle primáře porodnice poslouží film především maminkám, které rodí poprvé.

Průvodce porodem FN Brno-Bohunice (zdroj: ČT24)

„Prvorodičky jsou hůře informovány a mají větší strach. Mnohdy je to jejich vůbec první zkušenost s nemocnicí. Toto vše pro ně vytváří nepříjemnou situaci,“ dodal Petr Janků.

Video pomůže především prvorodičkám

Primářova slova potvrzují i maminky Silvie Filipová a Zdenka Makovská. Samy si totiž před porodem - v době, kdy žádné video ještě nebylo - musely zjišťovat informace, co je kde čeká. Nemocnici pak navštívily osobně.

„Kamarádka mi doporučila intenzivní přípravný kurz, ale za video bych byla určitě ráda,“ shrnula maminka den starého chlapce Zdenka. Silvie, na kterou se z postýlky usmívá Kristýnka, souhlasila: „Z takového videa na internetu mají maminky víc možností jak zjistit, jak to zde vypadá.“

Video natočil Zbyněk Maděryč, který už přes patnáct let spolupracuje s nemocnicí a fotografuje i akty těhotných žen. Jeho fotografie se navíc nyní stanou po vernisáži výzdobou Gynekologicko-porodního oddělení.