Vánoční stromeček potápeči postavili pod hladinu Vranovské přehrady

Vranov nad Dyjí - Kde slaví potápěči Vánoce? Dá rozum, že pod vodou. A chtějí mít svátek se vším všudy, proto nemůže chybět ani stromeček s dárky. Potápěči ze Znojma dnes strojili vánoční stromeček pod hladinou Vranovské přehrady. O ozdoby ale zase brzy přijde – plní totiž zároveň funkci dárků.

„Už asi třicet let máme tradici, že koncem roku děláme závěrečný sestup do Vranovské přehrady. Posledních asi deset let si tuhle akci zpestřujeme tím, že pod vodu potápíme stromeček a dárky,“ řekl potápěč Arnošt Růžička starší.

Stromek je potřeba dopravit do desetimetrové hloubky. Potápěče neodradí ani mrazivé počasí. Venkovní teplota dosahuje tří stupňů pod nulou, voda má o osm stupňů víc. „Stromeček vždycky dáváme na takovou plošinu, kde stojí také socha svatého Urbana,“ prozradil potápěč Arnošt Růžička mladší.

NO COMMENT - Vánoční stromeček pod hladinou, tak oslavili Vánoce potápěči (zdroj: ČT24)

Místo ozdob použili potápěči lahve vína

Kdo čeká, že na stromečku visí klasické baňky, ten se plete. Takové ozdoby by brzy uplavaly. Potápěči si na stromek věší jednoduše to, co mají rádi – a protože jsou z vinařského kraje, není těžké uhodnout, co to je. „Místo baněk tam věšíme flaštičky šampaňského a vína, abychom měli co vypít, když to vylovíme - protože se potápíme vždycky Silvestra,“ vysvětlil potápěč Petr Poláček.

Co se na Silvestra nevypije, to pod vodou zůstane pro další návštěvníky Vranovské přehrady. „Každý rok ten stromeček postavíme na stejné místo, aby věděli, kde si mají najít ty svoje ozdoby a odnést si něco od nás,“ dodal Arnošt Růžička mladší.

Potápěči, kteří si víno vyloví, ale nezůstávají svým kolegům nic dlužni – na stejném místě jim čas od času také nechají nějaký ten tekutý dáreček.