Vedení Břeclavi nechá zkontrolovat hospodaření svých předchůdců

Břeclav - Nová břeclavská radnice chystá audit na předražené projekty bývalého vedení města. Milionové částky, které padaly na podporu turistického ruchu ve městě, totiž vzbuzují podezření na zmanipulované výběrové řízení.

V době, kdy se jinde šetřilo, Břeclav utrácela miliony za turistická lákadla. Miniatury Lednicko-valtického areálu vyšly na 22 milionů korun. Jen skleněné popisky stály město necelý milion a speciální pavilon pro vyrobené makety, který ale není využitelný ve zdejším klimatu, spotřeboval 5 milionů korun. Na reprezentativní označení městských částí Břeclavi padly také milionové částky. Jen jedna osvětlená plechová tabule totiž stála až 350 tisíc. A do třetice - desítky milionů korun spolkl z obecní kasy i polorozpadlý břeclavský zámek. Konkrétně to bylo 50 milionů korun za poslední dva roky. Jedinou jasně viditelnou změnou na zámku je přitom jen bílá fasáda, respektive vápenný nátěr, který má obnažené zdi stavby chránit před erozí. Nové vedení Břeclavi teď chce nechat prošetřit, proč a komu vlastně město zaplatilo takové částky.

Místostarosta Břeclavi Luboš Krátký (ODS) o připravovaném auditu (zdroj: ČT24)

„Pokud bych byl já postavený před otázku, že z výběrového řízení vypadla tato vysoká částka, tak bych do té investice prostě nešel,“ kroutí hlavou nad cenami projektů nový místostarosta Břeclavi Luboš Krátký (ODS).

Většina podezřelých zakázek měla společný záměr, a to zviditelnit Břeclav na veřejnosti. Toho se skutečně podařilo docílit, protože všechny kauzy a hlavně částky, za které byly projekty pořízeny, opakovaně probírala média. Vedení dřívější radnice ale trvá na tom, že zakázky se uskutečnily podle zákona a byly dobrou investicí. Audit předražených zakázek bývalé radnice by měl začít na začátku nového kalendářního roku.