Ledová stěna ve Víru láká horolezce

Vír (Žďár nad Sázavou) - Unikátní ledová stěna, která slouží horolezcům k tréninku pohybu po ledopádech, už je ve Víru připravena. Nejvyšší ledová stěna v Evropě měří přes čtyřicet pět metrů a nabízí deset různých variant výstupů - od těch nejlehčích pro úplné začátečníky až po trasy, které ocení i zkušení lezci.

Provozovatelé čekali na příhodné počasí a teploty pod nulou, než mohli začít s ledováním skály. Takové podmínky nastaly až po Vánocích. „Ten led na stěně vzniká, když je příznivá teplota tři až pět dnů. Při menších mrazech je to otázka třeba i čtrnácti dnů. Dole je čerpadlo, které vede vodu nahoru. Nohoře se potom voda rozvádí menšími hadicemi,“ vysvětlil provozovatel stěny David Matuška.

Horolezci o zdolávání ledové stěny (zdroj: ČT24)

Ledová stěna už je ve Víru třetí zimní sezónu a mezi horolezci a ledolezci se těší velké oblibě. „Lezu na umělých stěnách a na skalách, ale zkušenosti s lezením na ledu moc nemám. Je zde hlavně obrovský rozdíl v úchopu - na stěnách bývá problém s úchytem. Tady stačí pořádně zabodnout cepín. Na druhou stranu je to podstatně nebezpečnější,“ uvedl ledozelec Jan Málek.